Belföld

Dobrev szerint  Von der Leyen hétfőre tudni fogja, hogy Orbán jelöltje megveti az EU-t

Orbán Viktornak nehéz hetei vannak Európában. Első európai biztosi jelöltje, Trócsányi Laszló megbukott. Második jelöltje, Várhelyi Olivér az alábbi beszámoló szerint megveti az Európai Parlamentet, magát az EU-t” – írta a Facebookon a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

Bejegyzésében Dobrev Klára egy Index-tudósításra hivatkozik a csütörtöki, visegrádi négyekről szóló brüsszeli konferenciáról, amelyen Magyarország uniós biztosjelöltje azt mondta:

Az Európai Parlamentnél alapelv, hogy olyan pénzt költs el, amit nem keresel meg.

Dobrev szerint egy biztosnak három feltételnek kell megfelelnie: értsen ahhoz, amit csinálnia kell, legyen elkötelezett a közös európai ügy iránt, végül pedig legyen független személyiség. Úgy véli Várhelyi Olivér ezeknek a feltételeknek nem felel meg.

Egyrészt fenti idézet miatt, „másrészt nem ígérgeti meg az őt jelölő kormányfő Bakuban, hogy Magyarország azért törekszik a bővítési biztosi pozícióra, hogy posztszovjet diktatúrákkal segítsen közelebb kerülni az EU-hoz. Mert teljesen elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság bármely tagja nem az EU politikáját, hanem Orbán putyini destabilizációs politikáját hajtja végre. Nem tudom, hogy Ursula von der Leyen hagyni fogja-e ezt. Hétfőn találkozni fog Várhelyivel. Szerintem addigra ismerni fogja a fenti tényeket” – fogalmaz Dobrev Klára.

Kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik