Nagyvilág

Fegyveresek támadtak meg egy német zsinagógát, legalább két halott

Legalább két ember meghalt és ketten súlyosan megsérültek szerdán egy lövöldözésben a németországi Halle városában, írja a BBC. Az egyik halálos áldozat, egy férfi egy büfébe vesztette életét, a másik áldozat egy nő, őt a zsidó temetőnél lőtték le, a nyílt utcán.

A Spiegelnek a helyi zsidó közösség vezetője, Max Privorotzki azt mondta, hogy a gyanúsítottak megpróbáltak behatolni a zsinagógába, ahol 70-80 ember tartózkodott, de a biztonsági intézkedéseknek köszönhetően nem jutottak tovább.

Ezt erősítik meg a Welt információi is, a hírportál ugyanis arról ír, hogy a fegyveresek a zsinagóga ajtajáig jutottak, és automatafegyverrel tüzet nyitottak az ajtókra és ablakokra. Miután nem tudtak bejutni az épületbe, a járókelőkre, illetve egy döneresre kezdtek el lövöldözni.

A Bild szerint kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre is, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Fotó: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa

A zsidók szerdán ünneplik az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. Izraelben a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnepen gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Jóm-kipúr, másik nevén az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A helyi rendőrség  Twitteren tette közzé nemsokkal két óra előtt, hogy egy elkövetőt elkaptak. A Spiegel azt írja, hogy az őrizetbe vett elkövető taxival menekült el, a rendőrség az autópályán érte utol. A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy maradjanak otthon.

A FOCUS Online arról ír, hogy a lövést leadó személynél gépfegyvert láttak, és az illetőn katonai öltözet volt. Halleban a rendőrség lezárta a főpályaudvart. A Mitteldeutsche Zeitung nevű helyi lap közzétett egy képet is az egyik feltételezett elkövetőről, illetve készült róla egy videó is.

Egy szemtanú a lapnak azt nyilatkozta, hogy egy férfi katonai ruhás férfit látott, aki maszkban, fegyverrel a kezében rontott be a dönereshez. Ezt követően a szemtanú szerint egy kézigránátszerű tárgyat dobott az illető a helyre, majd három lövést sütött el.

Rendőrök a drezdai zsinagógánál. Fotó: Europress/Robert Michael/dpa/AFP/Germany OUT

A rendőrség szerint volt egy másik lövöldözés is a Hallétól 15 kilométerre lévő Landsbergben is, de erről egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást. A hatóságok a hallei támadás után a lipcsei és a drezdai zsinagóga védelmét is megerősítette – írja a Focus.

A német belügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem ismert a támadás háttere. A Spiegel információi szerint a a nyomozás irányítását átvette a szövetségi ügyészség – ez olyan bűncselekmények esetében szokott megtörténni, amelyek veszélyeztetik az ország belbiztonságát.

Kiemelt kép: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik