Belföld

Orbán Viktor a szabadságharc hőseit méltatta

A kormányfő a közösségi oldalán, minisztere a Parlament elõtt tisztelgett az aradi vértanúk emléke előtt.

Az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulójáról Orbán ViktorFacebook-oldalán emlékezett meg. A kormányfő mindössze ennyit írt.

1849-2019. Dicsőség a mártír miniszterelnök Batthyány Lajosnak és a magyar szabadság vértanúinak!

Előzőleg katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták vasárnap reggel a Parlament előtt a nemzeti lobogót, majd a kegyelet kifejezéseként félárbócra eresztették – tudatta az állami hírügynökség.

Áder János a Batthyány Mauzóleumnál arról beszélt, hogy az első magyar miniszterelnök élete és halála mindig figyelmeztet rá, mekkora érték az ország szabadsága és függetlensége. Az államfő arra is emlékeztetett, hogy Batthyány Lajost igaztalan vádak alapján, csak bosszúból ítélték halálra, majd kétszer temették el: először titokban, méltatlanul, rejtekben; másodszor, huszonegy év után, méltóságteljes tömeg kíséretében.

A köztársasági elnök azt mondta, Batthyány nemcsak meghalt az országért, hanem élt, dolgozott, küzdött is érte, de politikusi erényei talán sosem váltak volna közismertté, ha nem veszi nőül a hazafias szellemben nevelt ifjú Zichy Antóniát, aki szemére vetette, hogy nem tud rendesen magyarul.

Elszántság és szembeszegülés, ez a vértanúk életének tanúságtétele.

Ezt már Tarlós István mondta. A főpolgármester szerint az aradi vértanúk hazafias kiállásuk, egyenes jellemük, nemzethez való hűségük, szabadságvágyuk okán voltak készek elszenvedni az erőszakos halált.

Az első Orbán-kormány még 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra és az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.

Kiemelt kép: A Kossuth téren a kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik