Belföld

Simicskó: a Magyar Honvéd újságírói még manapság is jelentéseket írtak

Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a honvédelmi tárcának a miniszter közvetlen irányítása alatt álló 25 fős Kommunikációs Főigazgatósága még a közelmúltban is arra kényszerítette a Magyar Honvéd című lap újságíróit, hogy politikai pártok sajtótájékoztatóira járjanak el, és ne cikkeket, hanem jelentéseket írjanak azokról.

A fideszes politikus közölte: azoktól az újságíróktól, akik nem vállalták ezt, “megváltak, magyarul kirúgták őket”. Az ellenzéki képviselő választ vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől arra, hogy azonosul-e ezzel az eljárással. Ha nem, akkor “nagy sajnálattal, de váljon meg a kormány tagjától” – tette hozzá Simicskó.

Simicskó István dokumentációként mellékelte a Magyar Honvéd 11 újságírója – köztük Egri Magdi volt főszerkesztő 2003 decemberében Juhász Ferenchez intézett levelét, amelyben azt közlik, hogy a főigazgatóság “több esetben olyan feladat ellátására kérte a szerkesztőséget, amely a Magyar Honvéd alapító okiratában nem szerepel, ráadásul ellentétes az általános erkölccsel, újságírói etikával”. A levél szerint a főszerkesztő elutasította a jelentéstételre vonatkozó igényt, ám a legutóbbi “kéréskor” elhangzott, hogy “ha visszautasítjuk a feladatot, annak súlyos következményei lesznek”.

A fideszes képviselő szerint ezt régen cenzúrának nevezték, “de Juhász Ferenc túlment rajta”. Simicskó István megjegyezte, hogy a Magyar Honvéd rendszeres olvasójaként ő nem látott cikkeket ezekről a sajtótájékoztatókról a lapban. “Önök mit szólnának, ha a politikai vezetés cikkek helyett ezt követelné?” – kérdezte a fideszes politikus a sajtótájékoztatóján jelen lévő újságíróktól.

Simicskó választ vár arra, hogy mi lett a sorsuk a jelentéstételre vállalkozó újságíróknak, illetve, hogy jelenleg is van-e ilyen feladatuk a lap munkatársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik