Nagyvilág

Beperelte a rendőrséget a fedett nyomozó, mert egy rendőrellenes tüntetésen megverték az őt letartóztató rendőrök

Az amerikai rendőr éppen dolgozott a St. Louis-ban történt demonstráción, amikor több rendőr ütlegelni kezdte. Aztán megpróbálták az egész ügyet eltusolni.

Luther Hall fedett nyomozóként dolgozott 2017 szeptemberében egy rendőrellenes tüntetésen St. Louis városában, amikor az eset történt. A demonstrációt az váltotta ki, hogy felmentettek egy fehér rendőrt egy 24 éves fekete férfi megölésével kapcsolatban. A rendőrök végül a kötelező előzetes figyelmeztetések nélkül gumilövedékkel és könnygázgránátokkal elkezdték feloszlatni a tömeget, és ekkor támadtak rá Hallra is – írta a St Louis Dispatch című amerikai lap.

A vád szerint a fedett nyomozó felemelt kézzel térdelt le a földre, követve a rendőri utasítások, de ennek ellenére kétszer is a földre lökték, majd gumibottal és ököllel ütni kezdték, valamint megrugdosták, miközben megpróbálták őrizetbe venni, pedig az ellenük emelt vád szerint nem volt semmi jogi alapjuk a letartóztatásra.

Végül egy rendőr kommandós felismerte, és ekkor elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították. A vád szerint azonban erről, a verésről és a letartóztatásról semmilyen iratot nem készítettek, látszólag azért, mert el akarták tusolni az ügyet. Hall a verés miatt porckorongsérvet kapott, valamint olyan súlyosan sérült az arcán, hogy egy ideig nem tudott rendesen enni. Az eset után pedig többen nem dolgozott a rendőrségen.

Hall az őt megverő négy rendőr, valamint St Louis város önkormányzata és polgármestere ellen indított pert hétfőn egy szövetségi bíróságon, kártérítést követelve a túlzott erőszak, testi sértés, jogtalan letartóztatás és összeesküvés miatt.

A négy rendőr ellen tavaly decemberben egy szövetségi ügyész is vádat emelt, ugyanezek miatt a vádak miatt. Egyik bűnösnek vallotta magát, és várhatóan legalább 30 hónapig tartó börtönbüntetésre fogják ítélni, három másik társa azonban ártatlannak vallotta magát.

A kiemelt képen rendőrök letartóztatnak egy tüntetőt a St. Louis városában tartott demonstráción, 2017 szeptember 16-án. Fotó: AFP/Scott Olson/Getty Images/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik