Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói elmondták, hogy a réz túl nagy mennyisége a vérben – amit a túl sok zöldség és tengeri étel fogyasztása okoz – összefüggésben állhat a melanómával, illetve az emlő-, a tüdő- és a pajzsmirigyrákkal. Bár a szakértők nem gondolják, hogy a réz okozná a daganatot, meggyőződésük, hogy a réz elősegíti a daganatos sejtek “légzését”, így a réz eltávolításával a szervezetből csökkenthető a daganat kialakulásának valószínűsége.
Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a közüzemi vízellátásban engedélyezett maximális réztartalommal bíró víz fogyasztása egerekben felgyorsította a daganatok növekedését. A réz szintjének csökkentése viszont lassította azt, ami arra utal, hogy a réz létfontosságú tényező az emberi daganatok fejlődésében is.
Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!