Belföld

Speciális vízummal csábítanák a kutatókat az EU-ba

Az Európai Parlament egyik bizottsága speciális vízummal csábítaná az EU-ba az Unión kívüli országok kutatóit.

Egyfajta fordított agyelszívás – röviden így lehetne összefoglalni annak a javaslatnak a lényegét, amelyet a minap fogadtak el az EP állampolgári jogi bizottságában.

A tudósok egy megújítható (igaz, rövid időtartamra szóló) tartózkodási engedély birtokába jutnának, mely azonban – az előjogokat tekintve – némileg különbözne a hétköznapi vízumtól. Így ha egy kutató meghívást kap egy, az Európai Unió területén található kutatóintézettől – például, hogy egy projekten dolgozzon, egy szemináriumon vegyen részt vagy egy konferencián adjon elő –, akkor az illető a projekt teljes időtartamára 30 napon belül megkapja a tartózkodási engedélyt.

Anélkül persze, hogy munkavállalási engedélyért kellene folyamodnia.

A javaslat megfogalmazói szerint minderre azért van szükség, mert a jelenlegi vízumpolitika nem kedvez a kutatók belépésének és szabad mozgásának az EU-ban. A döntés hozzájárulhat a lisszaboni és a barcelonai célkitűzések eléréséhez (miszerint a tagállamoknak növelniük kell a kutatásra és fejlesztésre fordított összegeket, arra törekedve, hogy 2010-ig megközelítsék a GDP 3 százalékát).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik