Belföld

Belsős cég nyerhet a minibusz-pályázaton

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA Rt.) minibusz szolgáltatás kiszervezésére meghirdetett pályázatán egy olyan cég is indult, melyet más BA Rt.-s dolgozók mellett a minibuszos-szakszervezet, illetve az üzemi tanács vezetője alapított.

A pályázatot az idén februárban írták ki, és hét cég – köztük az Airport Express Kft. – jelentkezett. Az Airport Express Kft.-t tavaly december 1-jén jegyezték be hárommillió forintos törzstőkével. A nyilvános cégjegyzékben a társaság székhelyeként Kováts István, a Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete (RMGSZ) vezetőjének a lakhelye van megadva. A cégtulajdonosok között szerepel Kovács Zoltán neve is, aki a BA Rt. üzemi tanácsának elnöke. Kovács és Kováts egyébként tagjai a részvénytársaság felügyelő-bizottságának – írja a Népszabadság.

Korábban az érdekképviseletek szerveztek közösen sztrájkot a tevékenység kiszervezése ellen. A tiltakozással sikerült elérni, hogy a BA Rt. nem kötött szerződést a 2003-as pályázaton nyertes Volánbusszal. A BA Rt. emellett vállalta, hogy “döntés előkészítésébe a korábbinál nagyobb mértékben vonják be a szakszervezet és az üzemi tanács képviselőit is”.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) vezetője a választott tisztségviselők esetében összeférhetetlennek, etikai és morális szempontból elfogadhatatlannak tartja a történteket.

Kováts István, a minibuszos-szakszervezet vezetője a cég megalapítását azzal magyarázta, hogy csak így biztosítható a munkavállalók részvétele a minibuszos-pályázaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik