Közélet

Korózs: Továbbra is érkezik külföldi szennyvíz az országba

Továbbra is érkezik szennyvíziszap Magyarországra külföldről – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdán Budapesten. Korózs Lajos a Miniszterelnökség Kossuth Lajos téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte azt a több mint egy hónappal ezelőtti kormányinfót, amelyen az MSZP-s politikus szerint Gulyás Gergely miniszter azt mondta, azonnal leállítják a szennyvíziszap behozatalát Magyarországra. Ezzel szemben nem hogy nem állították le, de egyre több érkezik – közölte Korózs. A politikus a kamionokról képet is készített.

A miniszter szavai ugyanakkor nem voltak ennyire egyértelműek. Gulyás ugyanis azt mondta, hogy további importot a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni és felülvizsgálják a meglévő engedélyeket. Teljes tilalom viszont nem lesz, mert az ellenkezne áruk szabad áramlásának uniós alapelvével. Vagyis felülvizsgálat lesz, de nem adott garanciát a már aktív szerződések alapján történő szállításra.

A sajtótájékoztatón Korózs Lajos emlékeztetett azokra, elsőként a 24.hu által közölt adatokra, hogy Horvátországból két év alatt 91 ezer tonna, Szlovéniából évi 31 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Magyarországra, de voltak Olaszországból érkező szállítmányok is. Ezzel kapcsolatban a képviselő közérdekűadat-igénylést nyújtott be a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, de arra határidőre nem kapott választ, ezért pert indít azért, hogy megtudja, kinek adott engedélyt arra, hogy Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból szennyvíziszapot hozzon Magyarországra.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik