Belföld

Felkészült az ország az árvízvédelemre

A kormányszóvivő pénteken bejelentette, hogy az ország minden megtett annak érdekében, hogy az árvízvédelmi övezetekben élők biztonsága növekedjen. Batiz András kitért arra, hogy a Tiszán az átlagosnál nagyobb az esély árvízre, a Dunánál átlagos.

Az előrejelzések szerint március végéig nem várható komolyabb árhullám, áprilisban pedig több tényezőtől függ az árvíz súlyossága. A Tisza vízgyűjtő területén felhalmozódott hó mennyisége mintegy kétszerese a sokévi átlagnak, a Tisza és a Duna vízgyűjtőjén pedig ötven éve nem volt hasonló mennyiségű hó.

Batiz András elmondta, hogy az illetékes hatóságok szakemberei az ország egész területén megvizsgálták az ár- és belvízvédelmi művek állapotát, a védelmi anyagokat, eszközöket, és ellenőrizték a védekezési szervezet felkészültségét is.

„Az árvízvédelmi művekben és tartozékaikban biztonságot veszélyeztető, súlyos karbantartási hiányosság nincsen, a védekezés megkezdéséhez szükséges védelmi anyagok rendelkezésre állnak, elkészültek a vízügyi védelmi beosztások” – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik