Ezt a 2003. évi LXXXII. törvény – az élelmiszertörvény – írja elő és meglehetősen sok vállalkozást érint: például önálló és szállodai éttermeket, büféket.
A jogszabály értelmében a vendéglátósoknak kötelességük az anyaghányad-kivetésen és a kalkuláción túl a rövid technológiai leírás és az alaptápanyag-összetétel rögzítése is. Ezenkívül még – tevékenységük sajátosságából adódóan – az üzleteikben kiszolgált vendégek egészsége iránt is felelősséggel tartoznak.
A fogyasztónak joga tudni, hogy amit rendel, mit tartalmaz, és az elfogyasztása mennyi kalóriát jelent. Hizlal-e vagy sem az étel, az összetevői kielégítik-e a korszerű táplálkozás iránti igényt?
Az 555 étel – a szerzők szándékai szerint – módot nyújt egy vendéglátós üzlet gazdag választékának kialakítására, ételei kínálatának színesítésére, étlapváltásra vagy napi ajánlatok, rendezvénymenüsorok összeállítására is.
A könyv – amelynek összeállítását széles körű kutatómunka előzte meg, feltérképezve a mai vendéglátás kínálatát – igyekszik minden igényt kielégítő választékot nyújtani. A szerzők neves szakemberek korábbi munkáira építve, mesterszakács irányításával állították össze a receptúragyűjteményt.
Magyar Péterék nemzeti színű konfettit lőttek az MTVA-székházra – galéria a propaganda elleni tüntetésről
A rendezvényen magyar zászlóból sem volt hiány.