Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akcióval kapcsolatban kiemelte: idén fókuszba kerülnek a nyári fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszerforgalmazó és vendéglátó létesítmények, valamint a mozgó egységek.
A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Néhib) és a kormányhivatalok szakemberei végzik. Kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra (street food) és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra (food truck). De fokozott figyelmet kap az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést biztosító cégek felügyelete is.
Vanília és csokoládé helyett
Az ellenőrzés kiterjed a jégkrém-előállítás és -forgalmazás területére is. A közleményben hozzátették: a magyar vásárlók és gyártók érdekeit figyelembe véve megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve.
A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhet. Az egyik legfontosabb azonban a vásárlók tisztességes tájékoztatásának biztosítása a termékek elnevezésén keresztül is. Ennek következtében amennyiben a jégkrém ízesítése vanília aromával történik, a jövőben már csak vanília ízűnek lehet hívni, csokoládés jégkrémnek pedig csak a csokoládét is tartalmazó termék nevezhető.
A korábbi irányelvnek megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, hogyha a minőségmegőrzési idejük engedi. A hosszú átmeneti időt a termékek szezonális jellege, valamint a csomagolóanyagok felhasználásának hosszú kifutási ideje indokolta.