Sánta Sándor, a Bonbonetti Kereskedelmi Kft. újonnan kinevezett ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy a befektetők az ígéretes pénzügyi lehetőségek kihasználása érdekében léptek a kakaópiacra, és az árnövekedést elsősorban a különböző határidős ügyletek gerjesztik.
A hazai csokoládéárak emelését alapvetően a kakaóvaj és a kakaómassza drágulása válthatja ki. Az importált alapanyagok árai 1997 óta nem voltak ilyen magasak, mint ma: a kakaóvaj kilója az idén 3,7-4 euróba, a kakaómasszáé 2-2,1 euróba kerül, ez tavalyhoz képest is 20-25, illetve 10-11 százalékos emelkedést jelent.
A drágítás irányába hat az is, hogy a világ kakaótermelésének negyven százalékát adó Elefántcsontpart csökkentette exportját a belpolitikai zavargások miatt.
Horváth Imre, a Sweet Point Kft. ügyvezető igazgatója szerint a drágítást nemcsak a világpiaci tendenciák, hanem az alacsony hazai végtermékárak is indokolhatják. A cég ugyanis két évvel korábbi árszinten dolgozik, így még az inflációs hatás sem épült be.