Élet-Stílus

Élhetnek közöttünk vámpírok?

Az Alkonyat-őrület hatására titkon sokan eljátszanak a gondolattal, mi lenne, ha vámpírrá válnának. Nem is sejtik, hogy néhány betegség minden további nélkül képes erre az átváltoztatásra.

Persze az igazi vámpírokhoz ezeknek semmi köze, több fóbia és néhány igen komoly, ritka – olykor halálos – betegség pontosan azokat a tüneteket képes előidézni egy emberben, amiket a vámpíroktól olyan jól ismerünk már. A fóbiák közül, talán a fokhagymától való félelmet lehet a leginkább összekapcsolni a vérszívókkal. Ez a normális embereknél sem ritka jelenség: alapja – ahogy a legtöbb fóbiánál – egy gyermekkori rossz tapasztalat, vagy sokkoló esemény. Ezzel ellentétes a tükörfóbia oka, amit egy gyerekkorban látott horrorfilm idézhet elő. A vámpírok ugye nem látszanak a tükörben – a fantasyk szabályai szerint – a tükörfóbiában (eizoptrofóbiában) szenvedő viszont csupán néhány pillanatig bírja ki, hogy belenézzen, mielőtt pánikrohamot kap.

Ehhez hasonlóan a megnőtt szemfogakra (hypohidrotic ectodermal dysplasia) sőt a vér imádatára (porfíria) is létezik orvosi magyarázat, de legalább egy olyan betegség, ami ilyen tünetekkel jár, ahogy a teljesen abnormális napsugárzás- illetve UV-érzékenység is ismert betegség orvosi körökben, noha valójában igen ritka. A vámpírokhoz leginkább talán a veszettségben szenvedő betegek hasonlítanak. A betegség idegrendszeri elváltozásokat okoz, amilyen a fényérzékenység, a harapás kényszere, a vizuális ingerektől – lsd. tükör – való rettegés.

Ajánlott linkek:

Vámpírnak lenni betegség? (HáziPatika)
Még több vámpír… (Polc.hu)

Néhány ma is “élő” vámpír:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik