Kultúra

Született feleség [filmpremier]

Ez itt nem az amerikai kertvárosi háziasszonyok, hanem a francia esernyőgyáros nejének története.

A film több szempontból is kellemes meglepetés. Bőven több van benne, mint egy kiszámítható ívű fejlődésregény az unatkozó szépasszonyról, aki jobb későn, mint soha alapon magára talál.

Főhőse, Madame Suzanne Pujol bőrében a francia nemzeti ikon, Catherine Deneuve végre nem csupán szépen öregedő istennő, hanem tupírozott hajú, reggeli kocogása során állatokkal társalgó, verseket költő, burzsoá gyárosné, akit idegbeteg igazgató férje ezer éve csal. Ám amikor egy sztrájk miatt összeomlik addigi életük, a bútordarabként kezelt hölgy kezébe veszi az irányítást. Karakterén még saját gyerekei is elnézően mosolyognak, míg rá nem jönnek, hogy a mamának is volt múltja, bőven vannak elképzelései a gyár reformjáról és micsoda jövő áll előtte! Lehet, hogy fia a Depardieu alakította komcsi politikustól van?!

A vígjáték varázslatos hangulata a hetvenes évek végét minden részletében gondosan és hibátlanul idézi meg: a frizurák, az öltönyök, az autók, a tapéták, a szórakozóhelyek, a zene mind a helyükön vannak. A kizsákmányoló gyáros kontra sztrájkoló munkásbrigád felállás autentikus, és még egy bájosan vicces diszkójelenet is került bele. Mintha egy harmincéves filmet látnánk, tökéletes az illúzió.

Francois Ozon rendező szeret a műfajokkal kísérletezni: olyan fajsúlyos thrillerekkel és drámákkal vált ismertté, mint a Swimming Pool, a Homok alatt, a 8 nő, de rendezett már angyalos mesét Ricky címmel, vagy legutóbb a Menedék című drogdrámát. Bár az irónia eszközét korábban is alkalmazta, vegytiszta vígjátékot nem láttunk tőle idáig. A különleges női hősöket bemutató és a kliséket kerülő alkotóról most kiderült, hogy nagyon jól áll neki ez a műfaj. E színdarabból adaptált film végére szinte amazonná váló Suzanne kilép korábbi árnyékéletéből, teljes mellszélességgel vállalja vágyait és ambícióit, és beleveti magát a politikába. Édesen, komikusan, énekelve. Előre ország népe harcra, irány a diszkó, éljen az újrakezdés!

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a könnyed francia filmeket, Deneuve, Depardieu, Ozon rajongóinak.

Kinek nem ajánljuk? Akik nem bírják a retrót

Bio

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik