Belföld

Rákkeltő korongokat lövöldöztek a Holt-Tiszába

Agyaggalamb-lövészetet tartottak hétvégén egy Natura 2000-es területen, a szigorúan védett RAMSARI övezettől légvonalban alig háromszáz méterre, a fészkelőmadarak tőszomszédságában Tiszafüreden, az ólomtartalmú sörétek pedig a Holt-Tiszába hullottak, írja a Népszava.

Kiss Balázs helyi természetvédő, egy civil egyesület, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság alapító elnöke arról beszélt, nem akart hinni a szemének, hogy az emberek a holtág felé lődöznek, miközben a célterület mögött a nádasban ott bújnak meg a récefélék, nádi poszáták, mind-mind tojáson ülve vagy épp a nemrég kikelt fiókákat védelmezve, nevelgetve.

A lap megkereste a tiszafüredi önkormányzatot és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is az üggyel kapcsolatban, de mindkét helyről azt a választ kapták, hogy nem ők az illetékesek. Utóbbi

Az egyik szervező nem hivatalosan, háttér-információként annyit mondott, hogy minden engedélyük megvolt a lövészethez, a helyszínt is biztosították, s a rendőrök is többször ellenőrizték a programot.

Szerinte

a szabadstrandnak egy olyan területéről van szó, amely egyébként is zajos és forgalmas, például a motorcsónakok is itt járnak a főszezonon kívül, így a madarak megszokták a nagyobb hanghatást.

Bár a szervező azt állították, hogy nem ólomtartalmú sörétek voltak a hüvelyben, Kiss Balázs a helyszínena z egyik stégből kikapirgált néhány beragadt sörétdarabot, amelyek nem a környezetbarátabb, viszont kétszer annyiba kerülő acélból készültek, hanem bizony ólomból, a korongok pedig a gyártó honlapja szerint épp nem a lebomló fajtából valók.

Ezek mészkőporból és kőszénkátrányból készülnek, utóbbi erősen mérgező, rákkeltő, környezetszennyező anyag.

A kilőtt korongdarabok most ott pihennek a Holt-Tisza fenekén, az ólomtartalmú, mérgező sörétek társaságban, utóbbi, mint nehézfém soha nem tűnik el.

A sörétet egyébként a récefélék meg is eszik, s kavicsként használják a zúzógyomrukban, vagyis ez nem megy végig a táplálékkal a tápcsatornán, így képes huzamosabb ideig kifejteni toxikus hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik