Nagyvilág

Feszült a helyzet Észak-Koreában, ülésezik a Központi Bizottság

Plenáris ülésre hívta össze Kim Dzsongun az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságát szerdán, hogy megvitassák a Kim és Donald Trump amerikai elnök eredménytelen hanoi csúcstalálkozója után kialakult helyzetet.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség értesülései szerint az ülésen kiemelt napirendi pont lesz az ország gazdasági helyzete is.

A Kim Dzsongun által „feszültként” jellemzett helyzet az után alakult ki, hogy Phenjan és Washington nem ért el előrelépéseket az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott februári tárgyalásokon.

A szerdai üléssel egy időben Washingtonba látogat Mun Dzsein dél-koreai elnök, aki egyebek mellett Trumppal is találkozik.

Csong Szung Csang, a koreai kultúrával foglalkozó, dél-koreai Szedzsong Intézet igazgatóhelyettese szerint Kim vélhetően személycseréket rendel majd el a Központi Bizottságban, ezek pedig akár Kim Jong Csoltot, a bizottság alelnökét is érinthetik.

Kim Jong Csolt az észak-koreai vezető jobbkezeként tartják számon, és ő vezeti a tárgyalásokat az ország nukleáris leszereléséről is. Csong Szung Csang nem zárta ki azt sem, hogy a jelenlegi zsákutcáért Kim Jong Csolt fogják felelőssé tenni, és elképzelhetőnek tartja azt is, hogy új, rugalmasabb főtárgyalót neveznek ki a helyére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden zsarnoknak nevezte az észak-koreai vezetőt.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Az idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó viszont a tervezettnél korábban ért véget, és nem vezetett kézzelfogható eredményekhez.

Noha a két vezető február óta már kedvezően nyilatkozott egy esetleges újabb találkozóval kapcsolatban, márciusban több amerikai elemzőintézet műholdképek alapján jelezte, Phenjan nem hagyott fel a nukleáris tevékenységgel.

Kim Dzsongun életében először válaszolt külföldi újságírónak
Példátlan esemény történt a vietnami csúcstalálkozón.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Minh Hoang)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik