Kultúra

Március 8-án kerül a mozikba Szabó István új filmje

Március 8-án mutatják be a magyarországi mozikban Szabó István legújabb filmjét, Az ajtót.

A producer, Hábermann Jenő tájékoztatása szerint jelenleg még tárgyalnak arról, hogy hány digitális és filmes kópiával induljon a magyarországi forgalmazás, az Oscar-díjas rendező pedig elmondta, hogy a Szabó Magda hasonló című regénye alapján készült játékfilmjét várhatóan a német közönség is láthatja március elejétől.

Az ajtó operatőre Ragályi Elemér, a két főszerepet a Oscar-díjas brit Helen Mirren és a magyar közönség számára A mások élete vagy A Baader-Meinhof csoport című filmből ismert német Martina Gedeck alakítja. A film pénzügyi hátterének megteremtése három évet vett igénybe, a teljes költségvetés mintegy hatmillió euró. A forgatás Németországban és Magyarországon folyt, egyes jeleneteket Budapest II. kerületében, a Lotz Károly utcában, Szabó Magda egykori otthonához közel vettek fel.

Szabó István korábban elmondta: sokszor beszélt Szabó Magdával arról, hogy filmre vinné valamelyik regényét, de mielőtt eldöntötték volna, hogy melyik művet választják, az írónő elhunyt. Az ajtó feldolgozására végül a producer, Hábermann Jenő kérte fel. “Szabó Magda gyönyörű könyveket írt. Úgy érzem, Az ajtó a gyönyörű könyvei közül is kiemelkedő remekmű – fogalmazott a rendező. – Remélem, a színészek, akik a műről ugyanígy gondolkodnak, tudnak olyan testet és lelket adni Szabó Magda alakjainak, ami a nézőket is meghódítja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik