Kultúra

Bosszúállók [filmpremier]

Külön-külön is kitelik belőlük egy-egy izmos franchise, hát még ha összefognak! Szuperhős dömping a világ megmentéséért.

Kétféle ember van: aki elvből elutasítja a szuperhősös filmeket, és akinek a lelkében még mindig ott él a lelkes tinédzser. Utóbbinak kedveztek az elmúlt évek, a képregényfilmek ugyanis virágkorukat élik. A Marvel Comics szuperhős kreatúrái, a Vasember, Amerika Kapitány, Thor, és a hihetetlen Hulk már bevették magukat egy újabb generáció kollektív tudatába, most azonban univerzumaik átfedésbe kerülnek.

A karakterek ugyanis csapattá állnak össze a világbéke fenntartásáért felelős szervezet, a S.H.I.E.L.D. vezetője, Nick Fury invitálására. Pedig közülük nem egy igencsak excentrikus és magányos játékos. Szót ért-e egymással a mennydörgés viking istene és a malibui milliárdos, ha csontvázszerű lények támadnak a Föld bolygóra? Ezen túl az is felmerül, hogy nem játszik-e le mindenkit a vászonról Robert Downey Jr. narcisztikus karaktere?

A jelek szerint a rutinos forgatókönyvíró-rendező Joss Whedon (aki többek között a Buffy, a vámpírok réme, a Toy Story és az Alien 4. forgatókönyveit jegyzi) megtalálta a helyes arányt. A szereposztásban minden színész legalább olyan erős, mint figuráik önálló filmjeikben: a karizmatikus Chris Hemsworth Thorként, Mark Ruffalo az összetett személyiségű Hulk bőrében, Chris Evans mint morális erő, Amerika Kapitányként. Az élesszemű íjász Jeremy Renner, a S.H.I.E.L.D. ügynökként dögösen harcoló Scarlett Johansson és a félszemű Nick Furyként látható Samuel L. Jackson sem csak az ornamentikát jelentik. Downey Jr. Tony Starkja pedig megtudja, mi fán terem a csoportdinamika.

A jóval több, mint kétórás film eleje kissé lassan indul a cselekmény felvázolásával, de a második felében tonnányi, emlékezetes speciális effektek tömkelegével dúsított akciójelenet illusztrálja a hősök különleges képességeit, akik számos szellemes egysorossal szórakoztatják a nézőt, egymáson, vagy akár magukon élcelődve. Igazi nagyszabású popcorn mozi!

Kinek ajánljuk?

Képregényőrülteknek. Akik szeretnek több legyet ütni egy csapásra.

Kinek nem ajánljuk?

Akik soha nem álmodoztak arról, hogy repülnek, vagy emberfeletti képességekkel rendelkeznek.

The Avengers – színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 142 perc, 2012. Rendezte:Joss Whedon. Szereplők: Samuel L. Jackson (Nick Fury), Chris Evans (Steve Rogers/Amerika Kapitány), Robert Downey Jr. (Tony Stark/Vasember), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Fekete Özvegy), Jeremy Renner (Clint Barton/Sólyomszem), Tom Hiddleston (Loki), Clark Gregg (Phil Coulson), Cobie Smulders (Maria Hill), Stellan Skarsgard (Selvig), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: április 26.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik