Belföld

Világrekord a mesterséges megtermékenyítésben

Nagy Britanniában 21 éve lefagyasztott spermával végeztek mesterséges megtermékenyítést. Az orvosi beavatkozás sikeres volt és a párnak egészséges gyermeke született. A tudósok szerint ez világrekordnak számít - írja a BBC Online.

21 éves spermából született meg egy házaspár első gyermeke a St. Mary kórházban, Manchesterben. A kutatók szerint az eset világrekordnak számít. A férjnél 1979-ben diagnosztizáltak hererákot, aki kérte spermája lefagyasztását. Döntése indokolt volt hiszen a kemoterápiás kezelés meddővé tette a férfit.


A tudósok állítják, hogy a hibernálási módszer nem károsítja a spermát, és elvileg még évszázadokig nemzőképes maradhat. A jelenlegi brit törvények csupán tíz évre engedélyezik a tárolást, de egyes esetekben kivételt tesznek. A mostani esetben a férfi haladékot kapott fiatalkorban diagnosztizált prosztatarák miatt. Egyébként a spermát mindenképp megsemmisítik ha a donor eléri az 55 éves kort.


Az eljárás során az orvosok egyszerre több megtermékenyített petesejtet ültetnek be az anya méhébe, így a (többszörös) ikerterhesség az egyetlen “komplikáció”, ami fölléphet.


Érdekes módon a rákkezelés előtt álló manchesteri férfiak csupán 27 százaléka élt e tudomány adta lehetőséggel. Azonban ez az eset bátorítást adhat a leendő sorstársaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik