Belföld

Elmaradt a tárgyalás, mert a bv nem vitte ki a nyíregyházi gyilkosság egyik vádlottját

Prózai okok miatt volt kénytelen elnapolni a Debreceni Ítélőtábla annak a két férfinak a keddre kitűzött másodfokú tárgyalását, akik a vád és az elsőfokú ítélet szerint különös kegyetlenséggel végezték ki főbérlőjüket közel három évvel ezelőtt. A büntetés-végrehajtás csak ez elsőrendű vádlottat, Sz. Zs.-t állította elő, a másik, Sz. S. adminisztrációs hiba miatt a márianosztrai börtönben maradt. A bíró így kénytelen volt elnapolni a tárgyalást, mert a vádlott korábban jelezte, hogy ott szeretne lenni a másodfokú tárgyaláson is.

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos parancsnokságát, hogy miért csak az egyik elítéltet állították elő, és van-e ennek köze ahhoz, hogy létszámhiánnyal küzdenek. Orosz Zoltán szóvivő azt válaszolta, hogy a büntetés-végrehajtási intézet hibázott, ezért a börtön parancsnoka vizsgálatot rendelt el a körülményeinek tisztázására. Ugyanakkor megjegyezte, hogy kollégái megfelelő számban látják el szolgálati feladataikat.

A Nyíregyházi Törvényszék tavaly nyáron Sz. Zs.-t 20 év, Sz. S.-t pedig 10 év fegyházra ítélte emberölés miatt. Az ítélet értelmében Sz. Zs. feltételesen sem bocsátható szabadon. A bíróság által megállapított tényállás szerint Sz. Zs. albérlőként költözött be a sértett nyíregyházi lakásába, míg cinkostársa a főbérlő gyermekkori barátja volt. Az elkövetők 2015. május 23-án – miután napközben több liter bort megittak – összeverték a főbérlő élettársát. A főbérlő a nő védelmére kelt, ekkor ököllel nekiestek, majd rugdosni kezdték a fejét, mellkasát és a nyakát, amikor a földre került. A főbérlő párja a fürdőszobába menekült, bezárkózott és telefonon értesítette a rendőrséget. A szállásadó olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a gyors orvosi ellátás ellenére is meghalt.

A következő tárgyalás május közepén lesz – feltéve, hogy mindkét vádlottat sikerül előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik