Nagyvilág

Babis Trumpnak: Elnök úr, én értem a tervét, hogyan akarja ismét naggyá tenni Amerikát

Tegyük ismét naggyá Csehországot! - mondta csütörtökön a washingtoni Fehér Házban Andrej Babis cseh kormányfő, miután tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel. A miniszterelnök ezzel Trumpnak az amerikai elnökválasztási kampányban használt jelmondatát visszhangozta, saját hazájára vonatkoztatva.

Babis feleségével együtt szerdán érkezett kétnapos látogatásra az amerikai fővárosba. Főként gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt az amerikai elnökkel.

A Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva Donald Trump dicsérte Csehországot.

A Cseh Köztársaság nagyon, nagyon jól áll gazdaságilag és minden más tekintetben is

– fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Csehország biztonságos és katonailag erős ország.

Nagyon jó a kapcsolat az Egyesült Államok és a Cseh Köztársaság között, és sokat kereskedünk is egymással

– emelte ki Trump.

Andrej Babis megerősítette, hogy a cseh-amerikai gazdasági kapcsolatok kiválóak és folyamatosan bővülnek.

Beruházóink jelen vannak az Egyesült Államokban, és már több ezernyi munkahelyet teremtettek itt

– hangoztatta a cseh miniszterelnök, majd így fordult Donald Trumphoz:

Elnök úr, én figyeltem a 2019-es évértékelő beszédét az unió helyzetéről, és mondhatom, tökéletesen értem a tervét, hogyan akarja ismét naggyá tenni Amerikát. Nekem hasonló tervem van, hogy a Cseh Köztársaságot tegyem ismét naggyá.

Trump és Babis megvitatott biztonságpolitikával és kiberbiztonsággal összefüggő kérdéseket is. Az amerikaiak szóba hozták a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég iránti bizalmatlanságukat, és ismételten kétségeket, aggodalmakat fogalmaztak meg. Közös közleményében a két politikus ki is tért e kérdésre.

Országaink együttműködnek majd a telekommunikációs hálózatok és alkatrész-utánpótlásaik biztonságosságának és megbízhatóságának biztosításában annak érdekében, hogy csökkenjen a rosszindulatú kibertevékenység – olvasható a közleményben.

A két vezető síkra szállt az energiaforrások körének szélesítéséért Európában.

Tovább vizsgáljuk a Közép-Európában kifejlesztendő regionális energetikai struktúra lehetséges előnyeit

– szögezték le a közleményükben.

Andrej Babis még elutazása előtt, Prágában interjút adott az AP amerikai hírügynökségnek, és ebben dicsérte Donald Trumpot. A Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozóra utalva külön kiemelte, hogy az amerikai elnök “diktátorral is tárgyal a katonai konfliktusnál jobb megoldás érdekében”.

Elemzők szerint az amerikai elnök és a cseh kormányfő sok kérdésben hasonlóan gondolkodik. Így például azonosan ítélik meg a migránsproblémát. Donald Trump az amerikai-mexikói határ erősítésével akar gátat vetni az illegális migrációnak, Andrej Babis pedig nyíltan ellenzi, hogy Csehország migránsokat fogadjon be. Emmanuel Macron francia államfő legutóbbi javaslatáról – amely a migráció menedzselését javasolta – például úgy fogalmazott:

egyáltalán nem tetszik, nem gondolom, hogy ez a helyes irány.

Kiemelt kép: SAUL LOEB / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik