Belföld

A legtöbb cég betartja a környezetvédelmi előírásokat

A magyarországi cégek döntő többsége betartja a környezetvédelmi előírásokat, még ha az elmúlt időszakban több környezetvédelmi vonatkozású baleset is bekövetkezett -mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A miniszter közölte: a törökbálinti petárdaraktár-robbanás okozta légszennyezés, a dorogi vízszennyezés és a gyömrői vegyi anyag szivárgás egyértelműen felelőtlenség következménye, ám ez nem jellemző általánosan az országban működő vállalkozásokra. A miniszter szerint a cégek egyre inkább felismerik azt, hogy a környezetvédelem nem rontja, hanem épphogy javítja a versenyképességet.


Persányi Miklós kitért a települési hulladékok példátlan ütemű növekedésére, amely szerinte egyfajta “lopakodó katasztrófának” tekinthető. A szeméthegyek felszámolása, az újak keletkezésének megelőzése nemcsak a turizmust befolyásolja, de az emberi egészségre gyakorolt hatása révén is gazdasági jelentőséggel bír, ezért a kérdés megfelelő kezelése gazdasági haszonnal járna.


A miniszter szerint el kell érni azt, hogy a piacról majdhogynem kiszorított visszaváltható csomagolású termékek az eldobhatóhoz képest újra teret nyerhessenek. Persányi Miklós megjegyezte, hogy a visszaváltható csomagolások térnyeréséhez szükséges feltételek megteremtését célzó szabályozásról az ősszel tárgyal az Országgyűlés a termékdíj-törvény módosítása kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik