Sport

A fehéroroszok öltek a szemükkel

kalapácsvetés (kalapácsvetés)
kalapácsvetés (kalapácsvetés)

Nem biztos, hogy a kíváncsiság kell, hogy vezérelje az embert egy kétes szituációban. Elvetettük a kalapácsot. Pontosabban a sulykot.

Úgy engedtek el otthonról, hogy vigyázzak magamra. Ezt mondták kollégák, barátok és a családom is. Nagyon igazuk volt, és én mindig meg is fogadom a jó tanácsot, ami persze ugyanúgy elhangzik egy Kecskemét-Budapest közötti vonatút vagy egy autós kirándulás előtt.

Veszélyes helyzetekbe nem illik és nem ildomos keveredni több ezer kilométerre otthonunktól, meg persze a Blaha Lujza téren sem. Azt hiszem, valamit kockáztattam testi épségemből ma éjjel, mikor visszaértem a szállásomra.

A lifthez érve azt láttam, két fehérorosz kolléga álldogál és várakozik. Még szinte meg sem álltam mellettük, de már bennem volt a „kisördög”: „Elnézést, mit gondoltok Tyihon történetéről?”. Visszanéztek, majd egyikőjük csak ennyit mondott: „Krrrrkkk” – és a két kezét keresztet formált két karjával. A másik meg ennyit: „Not start, not start!”

Hogy az én nyakamat akarta-e egyikőjük eltörni, vagy azt akarta jelezni, hogy a fehérorosz kalapácsvetőnek annyi, nem tudtam világosan eldönteni. A liftbe szállva egy pillanatra megijedtem, bár mivel mellettem állt törékeny magyar kolléganőm, azért nagy bunyóra nem számítottam.

Mindenesetre az egyik melák fehérorosz csak nézett a hatodik emeletig (ott szálltak ki), és mormogott: „Tyihon, Pars, Pars, Tyihon…”.

Hogy miért bújt ki belőlem a kérdés? Azt hiszem, az egészséges büszkeség és elégtétel egyvelege miatt. Pars Krisztián a mai napig nem kapta meg jogos olimpiai ezüstérmét, amelyet azért érdemelt volna meg, mert Pekingben két fehérorosz kalapácsvető (egyikőjük épp Tyihon) is doppingolt, amiért egy ideig el is vették tőlük a 2. és 3. helyet. Aztán a beloruszok a Sportdöntőbírósághoz fordultak, amely eljárási hiba miatt visszaadta nekik az érmet.

Most Tyihonról kiderült, a 2004-es olimpián (itt mondjuk nem kellett messzire menni szintén mélyen gyalázatos doppingvétséget illetően…) és a 2005-ös vb-n is doppingolt, emiatt pedig kizárták a londoni olimpiáról. Pars Krisztián most jogosan kapta meg az esélyt arra, hogy kőkeményen odacsapjon az asztalra, és az övé legyen az utolsó szó.

Először, másodszor, senki többet harmadszor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik