Nagyvilág

Rakétatilalom: amerikai ultimátum Moszkvának

Washington felfüggeszti szombattól az INF-szerződésből eredő kötelezettségei teljesítését.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, az Egyesült Államok megkezdi a kivonulást az INF-egyezményből. Washington szombattól felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait.

Donald Trump elnök is ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, ha Moszkva nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez,

megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést.

Az INF-szerződést 1987-ben írta alá a két ország. Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítését írta elő.

A szerződés mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését. A szerződést annak idején aláíró Mihail Gorbacsov korábban nagyon veszélyesnek nevezte az amerikai lépést.

Gorbacsov: Trump ostoba lépése a hidegháborút idézi
Nagyon veszélyes útra lépett az amerikai elnök.

Előzőleg a NATO-főtitkár azt mondta, fel kell készülni az INF-egyezmény nélküli világra, mert Oroszország nem hajlandó megfelelni az egyes nukleáris eszközök felszámolásáról kötött szerződésnek.

Jens Stoltenberg Bukarestben beszélt erről, miután Klaus Iohannisszal, az EU soros elnökségét ellátó Románia elnökével tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön közölte: Moszkva olyan nukleáris töltettel felszerelhető, nehezen felderíthető rakétát fejlesztett ki, amely elérheti az európai városokat.

Decemberben a NATO-tagországok külügyminiszterei felszólították Moszkvát az INF-szerződés betartására. Az erre megszabott 60 nap azonban néhány napon belül lejár, és Oroszország nem mutatott hajlandóságot álláspontja megváltoztatására – állapította meg a NATO főtitkára. (mti)

Kiemelt kép: Mike Pompeo bejelenti, hogy felfüggesztik az INF-szerződésből eredő kötelezettségvállalásaikat. MTI / EPA / Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik