Sport

Ki ez a tornász, aki letarolta az internetet?

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) tornásza, Katelyn Ohashi a hétvégén olyan talajgyakorlatot mutatott be, hogy majdnem felrobbant a csarnok. Íme:

A 21 éves lány a nyolcvanas-kilencvenes évek zenéire előadott gyakorlata nem csak a telt házas közönségnek tetszett, amely minden egyes megmozdulását hangorkánnal jutalmazta, de a bíróktól is tíz pontot kapott, azóta pedig a videója az internetet is letarolta. Cikkünk születésekor 33.1 millió megtekintésnél tart az a bejegyzés, amit az egyetem twitter oldalán tett közzé. Hogy Katelyn mennyire népszerű a Los Angeles-i egyetemen jelzi, hogy az utolsó nyolc bejegyzés róla szól.

De ki ez a Katelyn Ohashi, aki letarolta az internetet?

Az 1997. április 12-én, Seattle-ben született sportolónő nem akárki az amerikai tornasportban. Hovatovább kortársa és korábbi versenyzőtársa annak a Simone Biles-nek, aki momentán a női torna legnagyobb világsztárja, négyszeres olimpiai-, tízszeres világbajnoka.

A kis Katelyn karrierjét 12 éves korától jegyzik. Ekkor indult először országos versenyeken – 2010-ben már aranyat nyert a korosztályos amerikai bajnokságon felemás korláton. 2011-ben a korlát mellett talajon, és gerendán is behúzta a győzelmet – a vele egyivású Biles-t is rendre megelőzte a versenyeken.

Az amerikai Inside Gymnastics szaklap 2013. februári címlapján Katelyn, mint a „jövő sztárja” szerepelt a címlapon

A korosztályos amerikai válogatottal több nemzetközi tornán is részt vett, ahol szintén sikereket ért el egyéniben és csapatban is. Karrierje érdekében elköltözött Texasba, ahol a legendás WOGA-n, az amerikai olimpiai válogatott tornaakadémiáján Valeri Liukin, Szüul olimpiai bajnoka, az amerikai női válogatott koordinátora felügyelte tovább a fejlődését.

2013 márciusában, még nem egészen 16 évesen, felnőttként, győzött az American Cup-on, ahol szintén megelőzte Simone Biles-t – nem véletlen, hogy a Inside Gymnastic szaklap a legszebb jövőt jósolta neki a riói olimpia előtt három évvel.

Születésnapját azonban nem a további felkészüléssel, hanem egy vállműtéttel ünnepelte egy hónappal fényes győzelme után. 2014-ben újra megsérült, ezúttal a hátát kellett műteni.

Katelyn egy 2018-as videóban őszintén vallott pályafutásáról, arról, hogy a műtétei után már nem tudott ugyanazon a szinten versenyezni. Gyermekkori álma, az olimpiai bajnoki cím megszerzése érdekében próbálkozott becsülettel, de lelkileg, testileg összetört, nem bírta tovább a fájdalmat, elvesztette a motivációját, a sportágba vetett hitét.

2016-ban ezért végleg úgy döntött, hogy a tanulást választja az élsport, a napi 8-10 óra reménytelen küzdelem helyett. Az amerikai női tornászválogatott nélküle utazott Rióba, és nélküle lett csapatban olimpiai bajnok.

Katelyn aranyérem helyett a diploma megszerzése mellett döntött és a Los Angeles-i egyetemen (UCLA ) folytatta. A sportot folytatta de jóval alacsonyabb szinten, viszont itt is sikerrel.

Egy reményvesztett, a sportágától megcsömörlött lányból született az a varázslatosan jókedvű fiatal lány, és talajgyakorlat, amit több, mint 31 millióan néztek meg világszerte.

2018. csapat és talaj amerikai egyetemi bajnoka jelenleg úgy érzi, hogy a váltás, az egyetem és az ottani edzője segített számára a helyes önkép megtalálásában és abban, hogy újra örömét lelje a tornában.

Csisztu Zsuzsa tudja, milyen Amerikában tornásznak lenni:

A korábbi kiváló tornász (1984., Európa-bajnoki 6., 1987., világbajnoki 7., 1988., olimpiai 8.), majd népszerű televíziós riporter, Csisztu Zsuzsa, ösztöndíjasként maga is tanult az Egyesült Államokban, a Minnesota Egyetemen, így kiváló rálátása van az amerikai egyetemi sportra (NCAA). Katelyn Ohashi rövid úton világhódító útra indult talajgyakorlata kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehetséges, hogy a videó ennyire népszerűvé vált.

„Az amerikai egyetemek teljesen más szintre emelik a sportolást. Miközben számos sportágban innen indul a profizmus, ügynökök lesik a legtehetségesebb kosarasokat, amerikai futball játékosokat, a tornában picit más a helyzet – inkább levezetése egy pályafutásnak. Kifejezetten benne van az a hangulat, ahol nem első sorban versengés, inkább már öröm a sport, így az az Ohashi-féle örömtorna is belefér, ahol látszik, az egész csapat kívülről tudja, a szőnyeg mellett vele csinálja végig a gyakorlatát. Inkább élvezet, eufória ez már, olyan, amire csak a sport képes. Kately gyakorlata is ilyen: elbűvölő, egyedi és humoros. A sorok emellett akrobatikusan erősek. A kivitelezés kifejezetten nőies, de annyira nem precíz és anyagerős, hogy nagy világversenyen újra döntőbe kerülhessen vele. Nyilván nem is ez a célja. Viszont  visszaad végre valamit a nagybetűs női tornából és az amerikai egyetemi versenyek hamisítatlan hangulatából”

– világította meg a szakmai lényeget és különbséget Csisztu Zsuzsa, a korábbi Európa Kupa-győztes tornász, aki maga is több ilyen egyetemi versenyen vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik