Belföld

Érvényes útiokmány nélkül Gruevszkinek is a tranzitzónában kellene várakoznia

A Magyar Helsinki Bizottság érdeklődéssel várja, mi sül ki a bukott macedón miniszterelnök magyarországi menedékkérelméből.

Ha Nikola Gruevszkinek valóban nincs érvényes útiokmánya, a drákói hazai szabályok szerint a tranzitzónában kellene megvárnia a menedékjogi eljárás lefolytatását – írja blogján a Magyar Helsinki Bizottság, amely arra próbál választ keresni, hogy mi fog történni a bukott macedón miniszterelnökkel, aki kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy Budapesten kér politikai menedékjogot. Hazájában ugyanis börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt.

Gruevszki útiokmány nélkül érkező menekültként a tranzitzónába is csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be. Ám meg lehet úszni a tranzitzónát, ha valaki legálisan érkezik az országba, ilyen például az iráni vagy jemeni egyetemisták esete, akik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, de nem akarnak visszatérni hazájukba, ahol veszélynek lennének kitéve.

A magyar szabályozás szerint az uniós tagjelölt országok, így Macedónia is 2015 óta biztonságos származási országnak számítanak, így magának a menedékkérőknek kell bizonyítania, hogy miért nem biztonságos számára hazája. Az is fontos körülmény lehet Gruevszki esetében, hogy közvetlenül repülővel, vagy más országon keresztül érkezett.

Szkopje és Budapest között van közvetlen repülőjárat, de érvényes okmányok nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna erre felszállnia a börtön elől menekülő politikusnak. Közúton pedig Szerbián keresztül érkezhetett, ami nálunk biztonságos tranzitországnak számít, az azon át érkező menedékkérők kérelmeit futószalagon, vizsgálat nélkül nyilvánítják elfogadhatatlannak.

A hatóságnak nem feltétlenül kell a rendes menedékjogi eljárást lefolytatni, a belügyminiszternek is jogában áll megállapítani a védelmet. Ám Pintér Sándor sem teheti meg, hogy jogszabályellenesen döntsön. Az Alaptörvény rendelkezik arról, hogy nem jogosult Magyarországon menedékjogra az, aki olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve, de az eljárásban megállapíthatják, hogy Szerbia mégsem biztonságos Gruevszki számára. (Fotó: Europress – Robert ATANASOVSKI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik