Belföld

Radiológushiány miatt ide-oda szállítják a betegeket a Honvédkórház telephelyei között

A Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén szeptember eleje óta nincs radiológus. A hvg.hu cikke szerint a sürgősségi felvételi hely bezárását már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának, miután a munkaerő-hiányos helyzet a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

A kétnaponta sebészeti ügyeletet adó intézményből szeptember 1-jén távozott ugyanis az utolsó radiológus is. Az asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, de a leleteket szakorvos híján egy szegedi magán diagnosztikai cég végzi, távleletezéssel, ami nem is lenne baj, ha a sürgősségi vizsgálatoknál nem kellene órákat várni a leletekre.

Ami viszont még ennél is nagyobb baj, hogy 16 óra után az ultrahangvizsgálatokhoz már szállítani kell a betegeket, ami például egy vakbélgyulladás vagy gyomorvérzés esetén akár életveszélyes is lehet.

A betegszállító átviszi a beteget a Róbert Károly körúti központi telephelyre, majd a vizsgálat elvégzése után visszaszállítják a Podmaniczky utcába.

Az ott dolgozók a hvg.hu-nak azt mondták, ez az eljárás rendkívül aggályos a beteg szempontjából, akár egy beteg életébe is kerülhet. A lap úgy tudja, nem ritka, hogy fél nap alatt négyszer-ötször fordul a mentő a két telephely között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik