Belföld

Hidegfront és tomboló szél – térképen a riasztás

Sarkvidéki hideg tört be, helyenként akár 90-100 km/órás széllel.

Szerdán kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, napközben északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Átmenetileg több helyen lehet eső, zápor, legkésőbb délnyugaton szűnik meg a csapadék, csökken a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet délelőtt többnyire 9-15 fok között várható. Délutántól lehűlés kezdődik, késő este 6 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt elsőfokú riasztást, illetve figyelmeztetést adott ki. 

A veszélyjelzés szerint az Észak-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, a Dél-Alföldön 70-90 km/óra körüli lökések lehetnek főleg a nap első felében. A Mátrában, Börzsönyben és a Bakonyban időnként még a 90-100 km/órát is meghaladhatja a szélsebesség. A nap második felében egyre ritkábban és kevesebb helyen, többnyire záporokhoz kötődve alakulhat ki viharos lökés, csütörtökre virradóra pedig  mindenhol jelentősen veszít erejéből a szél. Délelőtt, kora délután a Tiszántúlon, északkeleten egy-egy helyen megdörrenhet az ég.

Az intenzív hidegfront koncentrációs nehézségeket okoz, nőhet a reakcióidő. A csaknem tíz fokos lehűlés megviseli az érrendszert és az ízületeket. A viharos szél fejfájást okozhat az arra érzékenyeknél.

Csütörtökön megnövekszik, majd délután szakadozik, csökken a felhőzet, szórványosan valószínű eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között várható.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Daniel Perez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik