Élő Közélet

Estére a tévészékház elé hirdetett tüntetést Hadházy

Ez is megvolt, mégsincs este

Hivatalosan lefújták a rendezvényt, valaki elkeseredetten kiabálja, hogy “Kossuth tér”, de az emberek inkább hazavágynak. A műsorközlő felhívta a figyelmet: nem lesz közös vonulás az MTVA-székházhoz, mert messze van, a HÉV-et ajánlotta.

Négyszázan

– élcelődik egy bekiabáló az Origo tudósításán, amikor Márki-Zay megköszöni, hogy sokan eljöttek. A sok valójában néhány ezer embert jelent, ahogy a tüntetés előtt se volt, a végén sincs zsúfoltság a nem túl nagy Bem téren.

Erőt kell mutatni

A nemzet ma is egységes úgy, ahogy 1956-ban, a nyugati értékrend mellett. Nem akarunk orosz gyarmat lenni és nem akarunk pártállamot – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

1956-ban is Európától reméltünk segítséget, de ma már tud is segíteni, ezért fontos, hogy kellő határozottsággal követeljük azt, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, mert 28 évvel a rendszerváltás után is érvényes az, hogy Magyarország következmények nélküli ország.

„Jó úton haladunk afelé, hogy felszámoljuk a megfélemlítést.”

Ma Hódmezővásárhelyen a fideszes szavazóknak is a Fidesztől kell félnie – ezért a jövő évi önkormányzati választásokon legyen minden város Hódmezővásárhely.

Márki-Zay kijelentette: erőt kell mutatni, mert addig amíg nem érzik a kirabolt emberek dühét, folytatni fogják a lopást.

„Minden mártír, akit kirúgnak az állásából vagy börtönbe zárnak, száz nappal rövidíti meg a zsarnokság hatalmát.”

Fotó: Marjai János / 24.hu

Hadházy Ákos este 7-re tüntetést hirdetett a köztévéhez

független képviselő, az uniós ügyészségről szóló népszavazás kezdeményezője hatalmas tapsot kap, a többi felszólalóhoz képest főleg.

A mai magyar kormány mögött nincsenek orosz tankok, az ellopható uniós támogatások tartják fenn, ebből fizetik zsoldosaikat – mondja. Az irgalmatlan mennyiségű lopott pénzből minden megvehető, például a sajtó, amelyben ótvaros hazugságokat terjesztenek, szavazatok vásárolhatók, polgármesterek zsarolhatók, akár politikusok is megvehetők. Hadházy megkérdezi, bele kell-e ebbe törődni, mire skandálják az emberek, hogy “nem hagyjuk”. Az orosz tankokkal szemben a lopás könnyen megállítható, az aljas, gátlástalan hadseregtől megvonjuk az utánpótlást – véli. Ha összegyűlik egymillió aláírás, az szerinte térdre kényszeríti a kormányt, és megmutatjuk Európának: nem igaz, hogy a magyarok korruptak. Az embereknek nem a vérüket, csak egyetlen aláírásukat kell adniuk, mondja. Siránkozás helyett a munka ideje van, talán nincs forradalmi hangulat, de a jogos felháborodás tapintható a mindennapokban, ezt “be kell egyenként gyűjteni”. A kilakoltatások leállításáért is fognak aláírást gyűjteni.

Kitér arra is, hogy 1956-ban és ma is az állami propaganda hülyíti az embereket, a népszavazási kezdeményezésről az állami tévé egy szóval sem számolt be. A tévészékház nem véletlenül van félreeső helyen, a Kunigunda utcában, mondja, de bejelenti: este héttől tüntetést hirdettek oda.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A Fidesz méltatlan arra, hogy a forradalom örököse legyen

Nem csak én vagyok az egyetlen katolikus, hívő keresztény, aki már nem szavaz a Fideszre – határozta meg részvételének okát Lukácsi Katalin, volt KDNP-s politikus.

Ő azért vállalja a szereplést, hogy megmutassa a hozzá hasonló egykori Fidesz-szavazóknak, hogy van alternatíva.

Hozzátette: nem elég az, hogy Magyarország az Európai Ügyészség tagja legyen, hanem közügy az is, hogy itthon a független ügyészség valóban független legyen.

A Fidesz korruptsága és a szolidaritás hiánya miatt méltatlan arra, hogy ’56 örököse legyen, hiába tartja ünnepi rendezvényét a Terror Házánál.

„A NER bukását aktív állampolgárok fogják elhozni” – jelentette ki Lukácsi.

Tarnay Kristóf érkezik,

aki szegedi közéleti aktivista, és nagyon lelkesen kiabál a mikrofonba. Ebben a sötétségben a civilek lehetnek a világosság apró fénypontjai, mondja. Miközben ordítva olvassa a kormány fejére annak bűneit, a közönség is fellelkesülve fújol. És persze ő is az uniós ügyészségről szóló népszavazás melletti kiállásra buzdít. Tarnay arra is ráveszi az embereket, hogy a telefonjukkal világítsanak, mint fénypontok.

’56 hősei nem elégednének meg ennyivel

Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy 56-ot nem a történelemkönyvekből ismeri, hanem a családi elbeszélésekből, hozzátéve: hitelesek azok, akik évtizedekig tartó elnyomás alatt is hitelesek maradtak az 56-os emlékéhez.

„A múltat nem felejteni, hanem bevallani kell” – idézte József Attilát. 1956 azok ünnepe, akik minden időben a szabadság megszállottjai.

A valódi emlékezés cselekvésre sarkall és van mit tenni. 1956 hősei nem elégednének meg ennyivel, tette hozzá a politikus, azzal kapcsolatban, hogy folyamatosan kampányolni kell azért, hogy minél többen írják alá Hadházy Ákos petícióját az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz.

Ráczné Földi Judit,

a DK elnökségi tagja a színpadon. A hatalom szerinte magára hagyta Magyarországot, ezért egymásra kell vigyáznunk. Így tettek 1956-ban is az emberek, és már nem féltek egymásnak elmondani, hogy gyűlöletből, félelemből nem épül jövő. Ez nem a családok éve, legfeljebb a kilakoltatott családoké – mondja. Európának nem a magyarokkal, hanem a döbrögiként viselkedő fideszesekkel van baja, véli, ezért van szükség az európai ügyészségre.


Fotó: Marjai János / 24.hu

Magyarország több mint Orbán Viktor

Egyetértünk abban, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, hogy végre független vizsgálatok induljanak el a rendszerszintű állami korrupcióval kapcsolatban – szólította meg a közönséget Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Az Európai Ügyészség annak a szimbóluma, amiről végső soron az Európai Unió: közös célok érdekében közösen tartjuk be a közösen kialakított szabályokat. Jávor szerint nem véletlen, hogy Orbán Viktor és Polt Péter legfőbb ügyész ennyire fél attól, hogy Magyarország is az Európai Ügyészség tagja legyen. „Európában Orbán Viktor nem kiskirály.” Az Európai Unió azt is tudja, hogy Magyarország sokkal több mint Orbán Viktor.

A politikus hozzátette: „Mi magyarok is a jog uralmában, a méltányosság gyakorlásában, az egyenlőségben és a szabadságban hiszünk” és a magyarok mindig is ebben hittek. Ugyanakkor egyesek számára fontosabb a svájci bankszámlák felpumpálása, mint a haza sorsa vagy mint az 1956-os forradalom üzenete.

Jávor szerint az a legfontosabb, hogy 2019-ben az EP-választáson közösen lépjünk fel az Orbán-rezsim ellen.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Harangozó Tamás jön

Az MSZP-s politikus Orbán beszédét idézi fel, amit Nagy Imre temetésén mondott. Közel 30 évvel később újraépítette az egypártrendszert – mondja Harangozó, néhányan fütyülnek, fújolnak. Amikor arról beszél, hogy Putyin és Erdogan barátjává vált a miniszterelnök, többen kiabálnak. Érezzük, hogy zsákutcába visznek minket, a rendszer luxusrepülőkről, várba költözésről, oligarchákról szól, nem a magyar emberekről – jelenti ki. Ahhoz, hogy érvényt szerezzünk Bibó István szavainak, nem pártokból, hanem akaratból kell több – mondja Harangozó, aki szerint politikusoknak és civileknek új szövetséget kell kötniük. Az uniós ügyészségről szóló népszavazás szerinte fegyver az Orbán-rezsim ellen.

Fotó: Marjai János / 24.hu

1956-ban virágba borult az ország

1956-ban elege lett a népnek abból, hogy a rendszer az, aki nincs velünk az ellenünk jelszót hangoztatta – kezdte beszédét Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. „Elege lett a nyugat démonizálásából és a kelet simogatásából.”

A rendszer tele volt fülekkel és szemekkel, ezért sokan nem mertek szólni, aztán jött a lakájmédia, az ÁVH, az ügyészség és a végén a korrupt bíróságok.

De van egy örök igazság, tette hozzá a politikus: a gondolatot nem lehet gúzsba kötni.

„Az ország virágba borult és színeket kapott: pirosat, fehéret és zöldet.” Lengyel a forradalmárokat szentjánosbogarakhoz hasonlította, akik lassanként hozták el a fényt az egész országba.

Legyetek üdvözölve a 2018-as esztendő szentjánosbogarainak egyre bővülő táborában – zárta beszédét Lengyel Róbert.

Sok mindent lehet kapni:

Magyar Hangot, sört, kürtöt, perecet, magyar, uniós és székely zászlót. Aki akarja, az az uniós ügyészségről szóló népszavazási kezdeményezést is aláírhatja.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Jeszenszky Géza levelét olvassák fel

Reméli, hogy ennek a gyűlésnek a célja, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, megvalósul. Szerinte ez összhangban van a forradalom eszméjével is, hogy legyen a hatalom felelősségre vonható.

Kezdődik

A műsorközlő azt kéri, hogy a Himnusz eléneklésével üzenjen a közönség a túlpartra (nyilván az Orbán Viktor felszólalásával a Terror Házánál zajló rendezvényre gondol), hogy ők is ugyanolyan magyarok.

Szellősen vagyunk

Szeptemberben a Sargentini-jelentés elfogadása után már lepróbálta az ellenzék a Bem teret, mint tüntetéshelyszínt, úgy tűnik, bevált. Az biztos, hogy könnyebb megtölteni, mint például a Kossuth teret, de a színpaddal szemben, a külügyminisztérium parkolójában kényelmesen lehet sétálni az emberek közt, és a Fő utca forgalmát sem kellett még leállítani.

Kezitcsókolom, jó napot kívánok

Megérkeztünk a Bem térre, az ellenzéki szervezetek demonstrációjára. Messziről ide lehet találni, a rendezvény előtt a kivetítőn közéleti szereplők, mint például Márki-Zay Péter vagy Hadházy Ákos propagálja az uniós ügyészséghez való csatlakozást fesztiválhangerőn.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik