Nagyvilág

Trump kérésére Szaúd-Arábiába utazik az amerikai külügyminiszter

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump elnök kérésére hétfőn Szaúd-Arábiába utazik. Donald Trump telefonon beszélt a szaúdi uralkodóval a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyéről.

Eltűnt újságíró: nyomozást rendelt el a szaúdi király
A török hatóságok közben újra elrendelték az isztambuli konzulátus átkutatását.

Az amerikai elnök hétfőn reggel közölte, Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király határozottan cáfolta, hogy tudomása volna arról, bármi történt volna a rendszerbíráló szaúdi újságíróval. Trump egyúttal bejelentette azt is, hogy Mike Pompeo külügyminiszter Rijádban az uralkodóval egyeztet majd.

A szaúdi uralkodóra utalva Trump azt írta,

azt mondta, hogy szorosan együttműködnek Törökországgal annak érdekében, hogy választ találjanak. Azonnal küldöm a külügyminiszterünket, hogy találkozzon a királlyal.

Dzsamál Hasogdzsi, aki az Egyesült Államokban él és a Washington Post munkatársa, október 2-án tűnt el az isztambuli szaúdi konzulátuson, ahová azért ment, hogy dokumentumokat kérjen a közelgő esküvőjéhez. Az újságíró bement az épületbe és soha nem jött ki onnan.

Donald Trump egy interjújában arra figyelmeztetett, amennyiben bebizonyosodik, hogy az eltűnés és Hasogdzsi feltételezett meggyilkolása hátterében Szaúd-Arábia áll, akkor Rijád nagyon komoly büntetésre számíthat. Az elnök azonban elutasította, hogy Washington felmondja a Rijáddal kötött fegyverszállítási megállapodást, arra hivatkozva, hogy ez amerikaiak százezreinek munkahelyét veszélyeztetné.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik