Üzleti tippek

A pályázati rendszer a versenyképesség gátja

Síkfői Tamás, a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) titkára szerint az Európai Unió és Magyarország versenyképességének gátja a jelenleg működő pályázati rendszer.

A kamara szerdán Pécsett sajtótájékoztatón összegezte tagjainak a pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatait. A szakember ezek alapján kijelentette: a jelenlegi pályázati rendszer mindenre alkalmas, csak a versenyképesség fokozására nem. A nyilvánosságra hozott sikerjelentésekből a kis- és középvállalkozások szinte semmit sem éreznek.

A kamara szerint a gazdasági szereplőkre indokolatlanul nagy adminisztrációs terhek hárulnak, különböző címeken sokszor és magas összegű eljárási díjakat szednek be tőlük, a támogatás elnyeréséhez, folyósításához olyan biztosítékokat kérnek, amelyekkel közülük csak nagyon kevesen rendelkezhetnek. Síkfői Tamás hozzátette: a szerződéskötések folyamata hosszadalmas, a pénzt csak hosszú idő elteltével folyósítják, súlyos likviditási gondokat okozva az előfinanszírozott beruházásoknál. Ráadásul a nyertesekkel szemben a szerződések megkötése előtt gyakran újabb, a kiírásban nem szerepelt, irreális követelményeket támasztanak.

A kamarai szakértő szavai szerint ennek az a következménye, hogy immár egyre kevesebben mernek pályázni, sokan pedig menet közben lépnek vissza, mert képtelenek vállalni az eljárás többletterheit. Mindez pedig egyértelműen gátolja a fejlődést. A titkár szólt arról is, hogy számításaik alapján minden beszedett 100 adóforintból 20 forint jut vissza az eredeti célra, vagyis a vállalkozások fejlesztésére. Kevesebb jut fejlesztésekre, mint a túldimenzionált pályázati rendszer működtetésére, a nagy apparátusok és költségeik fedezésére.

Síkfői Tamás súlyos problémaként említette azt is, hogy olyan döntéshozó testületek előtt, ahol direkt kormányzati képviselet mellett az önkormányzatok vannak túlsúlyban, a vállalkozások sokszor háttérbe szorulnak az önkormányzati pályázatokkal szemben, így a forrás munkahelyteremtő beruházások helyett iskolák, óvodák, templomok, ravatalozók rekonstrukciójára megy. A jelenségért a központosított adórendszer a felelős a kamara szerint. Az önkormányzatoknak nincs elég pénzük feladataik ellátására, a régió gazdaságfejlesztésénél nagyobb gondjuk a napi bevétel hajszolása – mutatott rá Síkfői Tamás hozzátéve, hogy észrevételeiket, a pályázati rendszerrel kapcsolatos kritikáikat már továbbították az illetékes szervekhez, de érdemi választ még nem kaptak, gondjaikkal ezért fordultak a nyilvánossághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik