Belföld

Ligeti Miklós: Orbán luxusrepülései után fizetni kellene

A TI jogi igazgatója szerint sérülhettek a közteherviselési kötelezettségek.

A Népszavának a Transparency International (TI) jogi igazgatója a  Garancsi Istvántól kapott repülőutakról azt mondta, Orbán Viktor legfeljebb az egyhavi parlamenti képviselői juttatásnak megfelelő összegű ajándékot kaphat. A kormányfőnek az egyhavi összeg tizenkettedét meghaladó értékű ajándékot be kell vallania vagyonnyilatkozatában.

Ligeti Miklós szerint a miniszterelnök hivatkozhat arra, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott a vadásztatásáról, hogy nem képviselőként kapta az ajándékokat. A bevallási kötelezettség ezzel kikerülhető. Az ajándék ugyanakkor adóköteles juttatás, adózni kell utána, bár ez alól is van kivétel, ha a juttatás magánszemélytől érkezett, ingyenesen.

Ebben az esetben az a csapda, hogy egy magánszemélytől származó ajándék után – az adót meghaladó mértékű illetéket (ajándékozási, ingyenes vagyonszerzési illetéket) kell fizetni. Ligeti szerint az eddigi információk nem utalnak bűncselekményre, de valószínű a  vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségek megsértése, amiből következően sérülhettek a jövedelembevallási és a közteherviselési kötelezettségek. Egyébként Orbán Viktor el sem fogadhatna ajándékot, ha nem állami vezető lenne, hanem köztisztviselő, mert ezt a köztisztviselők etikai kódexe tiltja – tette hozzá.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik