Foci

Rossi: Inkább csúnya játékkal nyerjünk, minthogy széppel kikapjunk

A molcsapat.hu terjedelmes beszámolót közölt arról, hogy Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya bejárta az épülő Puskás Ferenc Stadiont. Természetesen szóba került a keddi bravúros győzelem a görögök ellen és óhatatlanul fölmerült a kérdés, milyen edző is Rossi?

Olasz vagyok, egy olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam, ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök. Én is szeretem a szép futballt, de szerintem az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz. A Juventus legendájának, Giampiero Bonippertinek volt egy híres mondása: “a futballban nem a győzelem a fontos, hanem ez az egyetlen dolog, ami számít”. A jó csapat az, amelyik nyer, nem az, amelyik szépen játszik. Ez a futball egyik nagy alapigazsága.

– mondta a kapitány.

Szóba került a taktika is, ebben Rossinak nem volt egy kiemelt felállása, amit szeretne megvalósítani, inkább a játékstílusban gondolkozik, amit más-más rendszerben is meg lehet valósítani. Jóllehet sokat követel, ennek ellenére mindenkit meghallgat.

Egyébként akár taktikáról, akár bármi másról van szó, a játékosok és a stáb minden tagja tudja, hogy bármikor odajöhet hozzám, és elmondhatja a véleményét. Nem vagyok Jézus Krisztus, nem vagyok se mindenttudó, se omnipotens. Hibázom én is, mint mindenki, ezért tudom, hogy nagyon fontos mindenkinek a véleményét meghallgatnom. Korábban olvastam magamról, hogy diktátor vagyok, de ez talán csak arra vonatkozik, hogy mindenkitől, beleértve magamat is, sokat követelek

Külön kiemelte a pszichológiát is a kapitány, mivel meglátása szerint ez a legfontosabb eleme a felkészülésnek. Saját példáját hozta föl, ha megvan az önbizalom és a munka is, el lehet érni azt, amit például a görögök ellen.

Voltak nálam tehetségesebbek, gyorsabbak, erősebbek, mégis oda tudtam kerülni, és Serie A-játékos lettem. És ez abban az időszakban volt, amikor az olasz egyértelműen a legjobb bajnokság volt. Nem a harmadik, negyedik a világon, hanem az első! Ezt egy dolognak köszönhettem: hogy tudtam, mit akarok elérni, és rengeteg munkát fektettem bele.

Végezetül elárulta azt is Marco Rossi, hogy 45-50 játékost figyelnek, de a tehetség mellett azt is vizsgálják, ki milyen egyéniség, milyen pluszt hozhat a csapatnak.

Nem világsztárokat akarunk előbányászni, hanem olyanokat, akik tudnak és hajlandóak együtt küzdeni velünk. Értik a céljainkat, és akarnak tenni értük. Ez kell nekünk!

– zárta mondandóját a kapitány.

Nyitókép: Szirtesi László/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik