Belföld

Medgyessy New Yorkban

Medgyessy Péter miniszterelnök Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, valamint George Patakival, New York állam magyar származású kormányzójával találkozott New Yorkban.

Premiernek nevezte Medgyessy Péter találkozóját Kofi Annannal, mivel az Európai Unió tagállamának kormányfőjeként először folytatott megbeszélést az ENSZ-főtitkárával. A találkozó témája is az Európai Unió volt, az EU alkotmánya és az európai uniós választások. Kofi Annan és Medgyessy Péter egyetértettek abban, hogy a világ gondjaira a megoldás egyetlen módja a multilaterális alap. Annan hangoztatta, hogy Európa fontos partnere a világszervezetnek, mintegy biztosítékot lát benne a multilateralizmusra.

Medgyessy Péter tájékoztatta az ENSZ-főtitkárát arról, hogy a magyarokat nagyon aggasztják a szerbiai Vajdaságban a magyar kisebbségeket érő atrocitások, ami azt mutatja, hogy még mindig jelen van a nacionalizmus. Megállapították, hogy a térség stabilitásának erősítése is előmozdíthatja a nyugalmat. Medgyessy Péter Kofi Annant magyarországi látogatásra hívta meg. A kormányfő utalt arra, hogy a főtitkár felesége a budapesti zsidók megmentőjének, Raoul Wallenbergnek a rokona, ami még egy indok, hogy Magyarországra látogassanak. Így egyebek között azt is láthatják, hogy Magyarország mennyi mindent tett a kirekesztés és az előítéletek ellen – mondta a miniszterelnök.

Medgyessy Péter George Patakival, New York állam magyar származású kormányzójával tárgyalva felvetette a technológiai együttműködést a csúcstechnológiában, amelyben az egyetemek, a kormány és a magánszféra venne részt. Külön megemlítette lehetőségként Rochester városát, ahol együtt van az egyetemi oktatás, a kutatás, a fejlesztés és a kockázati tőke.

A találkozón szó esett egy Magyar Ház létrehozásáról New Yorkban. A háznak három funkciója lenne: a kultúra ápolása, az üzleti kapcsolatok fejlesztése és a turizmus elősegítése. Az elgondolás váza már kialakult, létrehozásához magyar származású amerikaiak és a magyar állam is hozzájárulna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik