Kultúra

Morvai Krisztina kikelt A mi kis falunk stábja ellen

Morvai Krisztina szerint A mi kis falunk forgatása már három éve folyamatosan korlátozza a mozgásszabadságot és a személyes szabadságot, továbbá az ingatlantulajdonosok tulajdonosi jogait is a produkció helyszínén, Pilisszentlelken. A 300 fős, Pest és Komárom-Esztergom megye határában elhelyezkedő faluban a politikus szerint az RTL produkciója pokollá teszi a helyiek életét, elmondása szerint

a filmesek akkor rendelnek el csendet és kijárási tilalmat, amikor akarnak.

Szerinte a csatorna és a produkciós cég jogsértést követ el: ezt meg is írta levélben az Igazságügyi Minisztériumnak, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetőjének, valamint az esztergomi önkormányzat illetékeseinek, írja a Pesti Srácok.

Készül a Mi Kis Falunk
Nézzen bele A mi kis falunk harmadik évadába
Előzetes érkezett a magyar sikersorozathoz, izgulhatnak a rajongók.

Morvainak hétvégi háza is van a faluban, ezért is érinti ilyen közelről az ügy.

Az RTL Klub A mi kis falunk című (rendkívül primitív, igénytelen) filmsorozatának immáron több éve, májustól októberig tartó napi rendszerességű forgatása miatt a festői szépségű, elvben csendes zsákfalu gyakorlatilag élhetetlen. A nagylétszámú (sic!) stáb folyamatos jelenléte és hangoskodása, a felhasznált járművek és műszaki eszközök keltette szinte folyamatos és elviselhetetlen zaj, a lakosok mozgásszabadságának és személyes szabadságának folyamatos és jelentős korlátozása a tulajdonhoz való jogot, az emberi méltóságot és a fentebb felsorolt alkotmányos jogokat oly mértékben sérti, hogy jogászként meggyőződésem: e filmforgatás tűrhetetlen, megengedhetetlen és jogsértő

– fogalmaz Morvai, aki a 2004. évi II. törvényre és egy 2016-os kormányrendeletre hivatkozva. Hozzáteszi, hogy a produkció nemcsak jogot, de a nemzeti büszkeséget és a hely szellemét is sérti. Amennyiben pedig jogi úton nem sikerül elintézni, hogy a produkció elhagyja a falut, polgári engedetlenségi akciót tervez szervezni.

A Comment blog az ügyben elérte az RTL Klub képviselőit, ők így reagáltak a vádakra, illetve a Pesti Srácok cikkére:

A cikkben azt sejtetik („a települési önkormányzat által vélhetően forgatáshoz megadott hozzájárulás”), hogy a stábnak nincs engedélye, ami természetesen nem igaz, minden szükséges engedéllyel rendelkezünk, amit a stábbal több alkalommal is üvöltöző Morvai Krisztina is pontosan tud, hiszen ő küldte rá a rendőröket a forgatásra két alkalommal is. A rendőrök elkérték az engedélyeket, rendben találták azokat, majd elmentek.

A csatorna képviselője azt is elmondta, hogy a képviselőnő eltúlozza a forgatás kellemetlenségeit, és nem veszi figyelembe, hogy a forgatás mennyi pluszbevételt hoz a falunak, illetve hogy a lakosok egy részének semmi gondja azzal, hogy náluk forog a sorozat.

A mi kis falunk harmadik évada ősztől látható az RTL Klub műsorán.

Kép: RTL Klub/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik