Közélet

200 ezer új szavazót szereztek Orbán Viktorék

A Jobbik hozta a legtöbb voksot az ellenzéknek.

Az Index számolt be a Medián felméréséről, amelyben azt vizsgálták, hogy kire voksoltak 2014-ben a pártok 2018-as szavazói. Az eredményeket némileg torzítja, hogy a közvélemény-kutató a választói emlékezetre hagyatkozott.

Főbb megállapításaik több tévhitet is cáfolnak az idei országgyűlési választások eredményével kapcsolatban.

  • A Fidesz volt a legsikeresebb a szavazói megtartásában: 90 százalékuk az előző választáson is a Fideszre voksolt. A többieket sem a Jobbiktól hódították el. 8 százalékuk 2014-ben nem szavazott vagy nem emlékszik rá. Vagyis a Fidesz több mint 200 ezer szavazatot szerezett a 2014-ben még passzív vagy éppen választójoggal nem rendelkező fiatal választók táborából.
  • Ugyanebből a korábban passzív vagy választójoggal még nem rendelkező táborból a Jobbik 100 ezer szavazatot nyert. Szavazóik 16 százaléka a visszaemlékezések alapján 2014-ben még a Fideszre voksolt.
  • Az LMP-nek négy év alatt mintegy 140 ezerrel bővült a szavazótábora: a Fidesztől jött a szavazói 18 százaléka, a baloldali összefogástól 11 százalék, és a korábbi nem szavazók köréből is 16 százaléknyi voksot szerzett.
  • A momentumosok 40 százaléka 2014-ben senkire nem szavazott. A jelenlegi momentumosok 17 százaléka 2014-ben még a Fideszre voksolt, így összességében a párt szavazóinak 57 százaléka új az ellenzéki térfélen.
  • Ha a szavazók számát nézzük, a kutatás alapján a Jobbik tudta behúzni a legtöbb voksot az ellenzéknek.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik