Belföld

55 féle ipari szennyeződés volt az európai miniszterek vérében

Európa 13 ország 14 környezetvédelmi és egészségügyi miniszterétől ez év júniusában vett vérmintákból 55 ipari vegyi anyagot mutattak ki a WWF természetvédelmi alapítvány által elvégzett vérelemzés eredményeiből.

A vizsgált 103 vegyi anyag 53 százalékát, azaz 55-öt kimutattak a vérmintákból. A vezető politikusok vérében átlagosan 37 vegyi anyag van. A legmagasabb szám 43, de még a legkevésbé szennyezett vérű honatyában is 33-at találtak. 25 olyan vegyi anyagot azonosítottak, amelyek kivétel nélkül mindegyikőjükben benne vannak: egy tűzgyulladást gátló szert (BDE-153), két növényvédő szert (DDE, HCB) és 22 féle poliklórozott bifenilt.

A véradók közt volt Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter – derül ki a World Wildlife Fund (WWF) közleményéből, amely szervezet mindent megtesz azért, hogy az unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabály tervezete, a Reach, megfelelően szigorú legyen
Vegyi anyagokkal szennyeződik az élővilág és az emberek. A miniszterekből kimutatott vegyületek éppúgy benne vannak a jegesmedvékben, tengeri emlősökben, ragadozómadarakban és még számos fajban, bárhol legyen is a világban.

Egyre több kutatás vezet arra az eredményre, hogy egyes vegyi anyagok rákos megbetegedést, allergiát. reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ennek ellenére a mintegy 2500 nagy mennyiségben gyártott és használt vegyi anyagok 86 százalékáról nem áll rendelkezésre elegendő információ, milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban.

A minisztereken kívül még további 11-en adtak vérmintát a vegyi anyag vizsgálathoz, köztük Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója és Dr. Zacher Gábor, toxikológus főorvos. Az ő eredményeik nagyon hasonlóak a politikusokéhoz, ugyanazokat a kemikáliákat találták bennük is.

A legtöbb kimutatott vegyi anyag ellenálló, nem bomlik le, hanem felhalmozódik a szervezetben és felboríthatják a hormonrendszer működését. Ezek az anyagok, ha egyszer bekerültek a szervezetbe, nem, vagy csak nagyon nehezen ürülnek ki. A méhlepényen keresztül az anyából a magzatba is átjutnak, illetve a csecsemőkbe az anyatejjel is bekerülhetnek.

„A bennem talált kemikáliáktól feltehetően én már sohasem tudok megszabadulni. Viszont remélem, a fiamban és az unokáimban már nem lesznek ezek a vegyületek. Egy szigorú jogszabály lehet az egyetlen lehetőség, hogy részben magunkon segítsünk, nagyobbrészt, hogy gyermekeink egészségesebb életét elősegítsük.” – nyilatkozta Dr. Zacher Gábor, toxikológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik