Belföld

Hétfőn elvesztheti mentelmi jogát az ittas vezetésen kapott országgyűlési képviselő

Két napos ülésbe kezd az Országgyűlés, a képviselők hétfőn döntenek az ittas vezetéssel gyanúsított Burány Sándor (Párbeszéd) mentelmi ügyében, majd a kormányt interpellálják.

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A Ház ezt követően szavaz az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről. Burány Sándor korábban vállalta a felelősséget, amiért még januárban enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezette gépjárművét a fővárosban.

Mint mondta, élete egyik legnagyobb hibáját követte el azzal, hogy autóba ült és vezetett. A közúti ellenőrzésnél egyébként mentelmi jogára nem hivatkozott, arról a helyszínen lemondott, mert tettei következményeit minden körülmények között vállalta, vállalja.

Az eljáró rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel, jogosítványát bevonták, eljárást kezdeményeztek. A képviselő számára az nem teljesen világos, miért kérik ki mentelmi jogát, miután arról a helyszínen lemondott, de a lényegen ez nem változtat. Hibáját őszintén sajnálja, vállalja a felelősséget.

burany-sandor(960x640).jpg (Array)
Burány Sándor vállalja a felelősséget
Élete egyik legnagyobb hibájának tartja az ittas vezetést.

A képviselők a hétfői ülésnapon ezt követően egy órában intézhetnek interpellációkat a kormányhoz, majd további hatvan percben azonnali kérdéseket, újabb fél órában pedig kérdéseket tehetnek fel a kabinet tagjainak.

Az Országgyűlés kedden összesen kilenc kormányzati, illetve kormánypárti előterjesztés – köztük a gyülekezési jogról, a magánélet védelméről és a választási szabályokról szóló indítvány – általános vitáját bonyolítja le.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik