A KSH legfrissebb Élelmiszermérlege szerint 2016-ban átlagosan 680 kilogramm élelmiszer jutott minden magyarra, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó fogyasztási adatok egyébként a lakosság számára rendelkezésre álló kínálatot, fogyasztható mennyiségeket jelentik, benne van a hazai termelés és az import is. Érdekességként: 2001-ben még 701 kilogramm volt az egy főre jutó élelmiszer.
Íme, a 680 kilogrammon belül hogyan alakult az összetétel:
Az egy főre jutó élelmiszer-mennyiségen belül emelkedett a hús- és tejkínálat, a zsírfelhasználás és a növényi termékek, köztük a zöldségek és gyümölcsök kínálata is. De nőtt az egy főre jutó alkohol mennyisége is, 9,2-ről 9,5 abszolút literre (abszolút liter=100 fokos alkoholra átszámítva), ami amúgy a 2012-es szintnek felel meg.
Egy főre:
- 27 liter bor,
- 67 liter sör és
- 3,2 abszolút liter égetett szesze jutott.
Kiemelt kép: Thinkstock