Belföld

Őrizetbe vettek 26 pénzügyőrt, mert zsebre dolgoztak a határnál

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást a röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő 32 pénzügyőr ellen. A 26 őrizetbe vett gyanúsított közül ezidáig a bíróság -az ügyészi indítványnak helyt adva- 13 gyanúsított előzetes letartóztatását  már elrendelte.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség kedden és szerdán a Terrorelhárítási Központ és több megyei rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével összehangolt nyomozati cselekményeket hajtott végre, amelyek során többek között számos helyszínen tartott házkutatást. Az intézkedések során a korrupciós előnyből jelentős összegű készpénz került lefoglalásra.

A Központi Nyomozó Főügyészség 32 pénzügyőrt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 1 személy vezető beosztású.

A nyomozás adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság állományába tartozó, Röszke Autópálya Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök tavaly októbertől rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan előnyként változó összegű készpénzt fogadtak el a Magyarország területéről kilépésre jelentkező külföldi állampolgároktól. A rendelkezésre álló adatok alapján a pénzügyőrök a korrupciós tevékenységüket összehangoltan követték el.

Az ügyészség 26 őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta a Szegedi Járásbíróságon. Ezidáig a bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte 13 gyanúsított előzetes letartóztatását.

A megalapozott gyanú tárgya a beosztottak tekintetében két évtől nyolc évig, míg a vezető beosztású pénzügyőr vonatkozásában öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik