Belföld

Nem kérhetnek pénzt a háziorvosok az „indokolatlan” kiszállásért

Ez ugyanis az alapellátás része, és a hatályos törvények nem teszik lehetővé a számla kiállítását.

Több ezer forint kiszállási díjat számolnak fel egyes háziorvosok az „indokolatlan” házhoz hívásokért – írja a Népszava. Van, aki ki is függesztette a rendelőjében, hogy ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására menni, akkor azért 2-5 ezer forintot kell fizetni.

A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de van olyan orvos is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér. Ő azt mondja, számlát eddig nem kellett adnia, az összeg ismeretében ugyanis már „nemigen érzik szükségét”, hogy házhoz hívják. Igaz, hozzátette, vannak kivételek, amikor tényleg nincs más lehetőség, és ekkor már szóba sem jöhet, hogy pénz kérjen.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor azt mondja, a törvényben az van, hogy szükség esetén a beteget otthonában is el kell látni, eszerint egyértelmű, hogy a házhoz hívásért nem kérhető pénz. Az alapellátásban nincs indokolatlan házhoz hívás – jelentette ki, kifejtve, hogy a páciens csak azt tudja, hogy nincs jól, de hogy mennyire beteg, azt az orvosnak kell megítélni. Ha valaki ilyen helyzetben a vizsgálatért pénzt kér, jó, ha tudja, hogy jogalap nélkül teszi, így meg is büntethetik érte – tette hozzá.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász a lapnak nyilatkozva ugyancsak azt mondta, a háziorvosoknak egyelőre nincs törvényes lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. A háziorvosi ellátás része, hogy ha szükséges, az orvos a beteg otthonába is kimegy. A díj legális alkalmazása jogszabály-módosítást, és sok gyakorlati probléma megoldását igényli – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik