Tech

Már a pelenka vizsgálja a babát

pelenka (pelenka)
pelenka (pelenka)

Digitális pelenkával monitorozhatjuk gyermekünk egészségügyi állapotát.

A kisgyermekes szülők rutinszerűen végzik a pelenkázást, és miután megtelt a papírpelus, gondolkodás nélkül kidobják a szemétbe. Az új, digitális pelenkával azonban érdemes egy pillanatot várni, mielőtt a szemetesben landol. A Pixie Scientific nevű New York-i startup által fejlesztett Okos Pelenkával (Smart Diapers) ugyanis nyomon követhetjük a gyermek egészségügyi állapotát. Legalábbis azokat az információkat, amelyeket a vizeletből lehet megállapítani.

Egy kapcsolódó mobilalkalmazással a szülők leolvashatják a pelenkán található QR kódot, és már kezdődhet is az adatok elemzése. A pelenkán, a QR kód körül kis négyzetekben speciális anyagok vannak, amelyek különféle módon reagálnak a vizeletben található anyagokra. Amikor okostelefonunkkal leolvassuk a kódot, az alkalmazás a kis négyzeteket is figyeli, és kielemzi az így nyert adatokat, sőt el is raktározza azokat. Így nem kell várnunk semmire, miközben pelenkázunk. Elég mindössze napi egyszer pelenkacsere előtt fényképeznünk egyet, a többit pedig elvégzi az alkalmazás.

Mivel folyamatosan monitorozzuk a gyermek egészségügyi állapotát, kiszűrhetünk különféle vese-rendellenességet, amelyek más betegségekre utalhatnak. Láthatjuk, ha nem eléggé hidratált a gyermek és esetleg kiszáradás veszélye fenyeget, de bármilyen fertőzést, nem diagnosztizált cukorbetegséget, illetve tipikusan olyan betegségeket és eltéréseket észlelhetünk, amelyekre normális esetben esetleg csak évekkel később derülne fény, így időben megkezdhető a szükséges kezelés. Az Okos Pelenka megvalósítását az Indiegogo nevű közösségi finanszírozási oldalon támogathatjuk, és akár rendelhetünk is belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik