Belföld

164 ezer forint az átlagkereset

A nemzetgazdaságban februárban a nettó átlagkeresetek 9,4 százalékkal, a bruttó átlagkeresetek 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A kimagasló eredmény a jutalmak és az egyhavi külön juttatás miatt alakult ki.

A versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,5 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén – az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 36,2 százalékkal, a nettó átlagkereset 32,1 százalékkal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,6 százalék volt.


164 ezer forint az átlagkereset 1

Keresetek alakulása, forrás:mti-eco

A nemzetgazdaságban összességében a bruttó átlagkeresetek 17,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 16,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A versenyszférában 2005. január–februárban 0,7 százalékkal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1,4 százalékos volt a létszámvesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik