Tudomány

Túléli az embert a bojtosúszós hal

Hihetetlen hosszú élettartammal rendelkezik a világ legidősebb halfaja. Az élő kövületek száz évnél is tovább élnek.

A világ egyik legbizarrabb élőlénye a bojtosúszós hal. A mély tengerben él 2 méteresre is megnőhet, és egészen 1938 decemberéig azt hitték róla, 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszokkal együtt kihalt.

Most egy újabb izgalmas tulajdonságára jöttek rá a tudósok. A különleges halfaj, több mint száz évig is élhet.

Az élő kövületből ma számos populáció létezik, egyik ezek közül Indiai-óceánban, másik a Csendes-óceán nyugati részén. Nem tudni, hogy a két halcsoport kapcsolatban áll-e egymással.

Hans Fricke berlini biológus és munkatársai ezért tüzetesebben vizsgálni kezdték az állatcsoportok tagjait, hogy felmérjék, mennyien lehetnek, mennyi idősek, s merre kóborolnak az óceán területein.

A 21 évig tartó kutatást a Seychelle-szigetek és a Madagaszkár között elterülő Comore-szigeteknél végeztek. Kiderült, a halak 160-200 méteres mélységben élnek, tengeralattjáróval sikerült videóra venni őket, 140 példányt azonosítottak több száz merülés alkalmával.

A bojtosúszós halak szaporodása a mai napig rejtély, mivel a nőstények a mélységbe buknak alá a szülés idejére. Évente csak három-négy hal pusztul el, s ezen halak helyét ugyanennyi új kifejlett egyed veszi át, akik a látszólag a semmiből tűnnek fel. Mivel a hal-csoportnak évente a 4,4 százaléka pusztul el csak, így élettartamuk 103 évre becsülhető.

Egy-egy példányról pedig lehetetlen megállapítani mennyi idős, mert pikkelyeik az idő előrehaladtával semmit sem változnak. Ha 1938-ban nem tömik ki a legelső 300 méteres mélységből kifogott bojtosúszós hal példányt, hanem sikerül életben tartani, valószínűleg többet tudnának a tudósok a különös halak öregedéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik