Tech

Rejtett üzenetek a Google keresése során?

A Varsói Egyetem kutatói szerint a Google keresései során felvetődő javaslatokkal kommunikálhatnak kémek, terroristák és egyéb gyanús alakok.

Mikor a Google segítségével próbálunk valamit megtalálni a neten és elkezdjük gépelni az adott dolgot – mondjuk a Hír24 mottóját, miszerint “Hírek gyorsan, tömören” -, a Google már néhány karakter megadása után megpróbál rájönni, hogy mire is gondolhatunk és javaslatokkal áll elő.

Wojciech Mazurczyk szerint az árnyékban bújkáló elemek épp ezt használhatják a feltűnés nélküli kommunikáció eszközeként. A kutató szerint nincs másra szükség, mint egy 4000 angol szóból álló adatbázisra és egy StegSuggest nevű digitális kártevőre. Ez utóbbi a keresési javaslatok végéhez mindig hozzáad egy-egy, amúgy eredetileg ott nem lévő szót.

Egy egyszerű angol keresés indítása előtt ideális esetben 10 javaslat van a képernyőn, mindegyik javaslat végén egy-egy, a program által beillesztett szó, melyeket a kém/terrorista megjegyez és összevet a 4000 szóból álló szótárával. A lengyelek módszere szerint a szótárban minden szóhoz egy 10 bites bináris szám kapcsolódik, és az előbb “javasolt” szavakból összeáll egy hosszabb számsor, amely a valódi üzenetet tartalmazza.

A módszer zseniális, bár a magunk részéről két dologban nem vagyunk biztosak. Egyrészről, hogy a titkos kommunikációnak nincs-e egyszerűbb módja, másrészről, hogy ha ezt a módszert eddig nem ismerték a terroristák, biztos jó ötlet volt-e most napvilágra hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik