Belföld

A Shell ismét csökkentette tartalékadatát

A Royal Dutch/Shell olajipari cég ismét csökkentette kitermelhető olajtartalékára vonatkozó adatát és azt közölte, hogy elhalasztja péntekre tervezett éves jelentésének ismertetését, amire májusig fog sort keríteni.

A cég komoly nyomás alá került a befektetők részéről januárban, amikor a Shell 20 százalékkal 3,9 milliárd hordóval csökkentette kitermelhető olajtartalékára vonatkozó adatát. A közelmúltban a cég első embere kényszerült távozásra az eset miatt.

Az olajipari vállalat csütörtökön további 470 millió hordós visszafogást jelentett be. Egyben a részvényesek éves közgyűlését áprilisról júniusra halasztotta a cég.

A Milberg Weiss Bershad Hynes & Lerach LLP jogi iroda még a húsz százalékos tartalékcsökkentés után bejelentette, hogy a Shell és annak felső vezetői ellen a részvényesek nevében eljárást indítottak.
A Shell az első leértékeléskor azt is közölte, hogy az csupán egyszeri lépés, körülbelül 4 milliárd hordó olajra vonatkozik, és csupán azt jelenti, hogy a vállalat többé már nem biztos abban, hogy a korábban bejelentett, de még fel nem tárt tartalékokat és az azzal járó profitot a jövőben ki tudja termelni.

A Shell árfolyama csütörtökön 14 órakor a londoni értéktőzsdén 3,43 százalékos veszteséggel 359 pennyn állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik