Belföld

Orbán személyesen állapodhatott meg a Népszava tulajdonosával

A cél az volt, hogy ne Simicska Lajosé legyen a legerősebb napilap.

Orbán Viktor a 444 szerint személyesen állapodott meg Puch Lászlóval, az MSZP egykori pénztárnokával a Népszava napilap finanszírozásáról. A portál szerint ennek az az oka, hogy a Népszabadság kivégzése után a miniszterelnök nem akarta, hogy Simicska Lajos Magyar Nemzete legyen a legerősebb napilap.

Puch svájci cége 2016 februárjában adta el a lapot a Geomédia nevű cégnek, attól vásárolta vissza később egy másik, osztrák bejegyzésű Puch-cég. Előtte hónapokig úgy tűnt, hogy egy liechtensteini cég lesz a vevő, de az Átlátszó kiszúrta, hogy azt a céget Habony Árpád egyik emberének, Tombor Andrásnak az ügyvédje képviseli Magyarországon. Orbán viszont úgy akart befolyást szerezni a lap felett, hogy a valódi tulajdonos és annak szándéka rejtve marad.

Azóta, hogy Puch visszavásárolta a lapot, nem késnek a fizetések, a lap pedig tele van állami hirdetésekkel, amelyek a teljes reklámbevétel 56 százalékát teszik ki. A 444 információi szerint Orbán és Puch esetében a közös nevező, hogy mindketten Simicska Lajos ellenségeivé váltak: az MSZP-pénztárnok azután orrolt meg rá, hogy Simicska 2011-ben felrúgta az MSZP-vel kötött korábbi megállapodást és nem engedte hirdetni az állami cégeket a Neo FM-en, ami csődbe ment.

A találkozóra a miniszterelnök környezetéből származó értesülések szerint a hatvanpusztai majorságban került sor. Puch a portál érdeklődésére csak annyit mondott, hogy „ezt önök biztosan jobban tudják”, és megjegyezte: „meg kell nézni a Népszavát, hogy ellenzéki-e, és ha igen, onnantól kezdve nincs értelme firtatni, hogy milyen forrásból él meg”.

A cikkben megszólaltatott népszavás szerkesztő a 444-nek arról beszélt, hogy a mindennapi munkában kevéssé éreznek kormányzati befolyást, az íratlan szabályokat nem nehéz betartaniuk, mert a Jobbikot amúgy sem kedvelik, Orbán Gáspár és Ráhel családi történetei pedig nem érdeklik az olvasóikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik