Sport

Történelmi aranyérem, fedettpályás világbajnok Márton Anita

A riói olimpián bronzérmes, a 2017-es londoni atlétikai világbajnoki ezüstérmes magyar súlylökő, Márton Anita a birminghami fedettpályás világbajnokság döntőjének nem abszolút favoritként, de mindenképpen éremesélyesként vágott neki péntek este.

A magyar versenyző az első és második kísérlete során nem tudott akkorát dobbantani, először 18.29-es, majd egy 18.30-as lökéssel jelentkezett. De még ez is azt jelentette, hogy két sorozatot követően az ötödik helyen várta a folytatást.

A harmadik körben óriásit lökött, idei legjobbjával, 19.48-cal azonnal átvette a vezetést.

Ez az eredmény nem csak egyéni csúcs, hanem a világ idei legjobbja is egyben. A többiek csak elvétve kerültek egyáltalán a 19 méteres vonal környékéig.

A negyedik sorozatban Márton Anita úgy állhatott oda, hogy biztosan ő fog vezetni az utolsó két lökés előtt. A negyedik kör nem sikerült. Nagyon jól alakult viszont a helyzet, mivel a magyar versenyző legnagyobb ellenfele, a kínai Gong az ötödik kísérletben sem jutott 19 m fölé – ergo nagyon érett az az aranyérem Márton Anitának.

A jamaicai Danniel Thomas-Dodd sem tudott javítani, így ő a 19.22-vel – jamaicai országos rekorddal – az ötödik kör után is csak a második. Márton ismét úgy állt oda utolsóként, hogy a hatodik, mindent eldöntő sorozatot első helyen kezdheti. Az utolsó előtti lökésével (18.96) sem javított, így vághatott neki a legjobb négy az utolsó kísérletnek.

Elsőként a kínai Gao állt oda, aki nagyon messze volt Mártontól, így hivatalossá vált, hogy lesz magyar érem pénteken. A szabadtéri világbajnok Gong jött másodiknak, aki bár 19 m felé jutott, de csak megerősíteni tudta a harmadik helyét.

A jamaicai Thomas-Dodd sem tudott javítani, így Márton Anita történelmet írt:

megszerezte Magyarország első fedettpályás világbajnoki aranyérmét!

Az utolsó lökésnél, már tét nélkül megmutatta, hogy maradt benne puskapor: Márton Anita tovább javított, 19.62-vel nyert.

Az ember általában már a kilökés pillanatában érzi, hogy jól sikerült-e vagy sem. Kicsit féltem a verseny előtt, mert többször a jobb szektorba húzott a kezem, de szerencsére minden rendben volt. Még magam sem tudom elmondani, hogy sikerült. Az utolsó lökés előtt, amikor bementem a körbe, remegtek a lábaim, mert már tudtam, hogy én vagyok a világbajnok. Tudtam, hogy jó formában jöttem Birminghambe, egy érem és az országos csúcs megdöntése volt az alapcél

– nyilatkozta a friss világbajnok. Márton hangsúlyozta, nagyon fura volt az a szabályváltoztatás, aminek értelmében az atlétáknak csak félpercük van felkészülni a lökéseik előtt.

Aki figyelte a versenyt, láthatta, hogy mindeki kapott sárga lapot, mivel már 15 másodpercnél emelték a zászlót. Szerencsére az első lökés után megnyugodtam, hogy elég ennyi idő is nekem. Tényleg hihetetlen, kell még pár nap, hogy fel tudjam fogni, hogy világbajnok vagyok

– zárta első szuszra minden idők egyik legjobb és legsikeresebb magyar atlétája, Márton Anita.

Fedettpályás atlétikai vb, súlylökés, nők:

1. Márton Anita (Magyarország) 19.62 – a világ idei legjobb eredménye
2. Danniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19.22
3. Kung Li Csiao (Kína) 19.08
4. Kao Jang (Kína) 18.77
5. Paulina Guba (Lengyelország) 18.54
6. Aliona Dubickaja (Fehéroroszország) 18.21

Ajánlott videó

Olvasói sztorik