Élet-Stílus

Majmot csináltak a pasiból, aki majmot rendelt a neten

„Akartam egy majmot. Más akartam lenni, mint a többiek” – kezd bele történetébe a michigani Don Abrego, aki három héttel ezelőtt, az internetről rendelt magának egy cuki kis csuklyásmajmot.

A férfi megállapodott a hawaii eladóval és átutalt neki 400 dollár (kb. 100 ezer forint) előleget. Az eladó azonban közölte vele, hogy szüksége lesz még egy kis pénzre, egy járattörlés miatt, meg oltásokra. Abergo beleegyezett és elkezdett Amazon vásárlási utalványokat küldeni a kismajom gazdájának.

„Nagyjából 20 darab, 400-500 dolláros utalványt küldtem neki. A boltokban, ahol a kártyákat vásároltam, szinte mindig mondták, hogy valószínűleg átvernek. De nem hallgattam rájuk” – nyilatkozta a férfi a Foxnak.

Don Abergo több ezer dollárt költött el, de a kismajomnak, akire annyira vágyott, még nyomát sem látta. Lassan belátta, hogy feleslegesen küldött pénzt a hawaii ismeretlennek, aki ugyan elküldte neki a személyi igazolványa fotóját, csak később kiderült, hogy az okmány több mint tíz éve lejárt.

John Masterson, a Better Business Bureau nevű, fógyasztóvédelmi szervezet munkatársa elmondta, hogy a szponzorált hirdetések nagyjából 80 százalékát csalók adják fel az online piactereken. Hozzátette, hogy utalványokkal semmilyen esetben sem szabad fizetni.

Banki átutalás, vagy Paypal fizetés után vissza lehet szerezni a pénzt, ha az eladó nem teljesíti a megállapodás ráeső részét. Az eredeti 400 dollárját Don Abrego is visszakapta, mert azt Paypalon keresztül fizette ki. Az utalványok értékét azonban már soha nem látja viszont.

Masterson szerint, élő állatot egyébként is csak személyes átvétellel szabad megvenni, hogy a vevő, amennyire lehet, megbizonyosodhasson róla, egészséges, jó állapotú állatért fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik